WIJK AAN ZEE – Geschilderde portretten van zanger Jacques Kloes zijn te zien in de Badgastenkerk. (Tijdens de evenementjes en concerten.) Enkele lokale kunstenaars gingen aan de slag om het karakter van de markante IJmondse zanger uit te drukken in inkt en klodders verf. De artistieke activiteit gaat samen met het verschijnen van de tweede druk van het boek Loeking voor Kloes 

Wil je een exemplaar van het boek stuur dan een berichtje met je naam en adres naar kloescd@gmail.com Prijs = 19.75 euro.Voor inwoners van Wijk aan Zee is de prijs 15 euro vanwege de afwezige verzendkosten.

De schilderijen worden geëxposeerd tot en met de Kloes-bijeenkomst die graag zal plaatsvinden op een nader te bepalen datum in het najaar. Er zullen dan ook een aantal van de portretten worden geveild. De creaties worden de komende tijd ook zichtbaar via de website van het Badgastenkerkje j-p.nl. In deze eerste ‘Kloes in Klodders’ vertelt Mirjam Berkhout over het portret dat zij maakte van Jacques Kloes.

Schilderes met hart en ziel: Mirjam Berkhout 

Ik ben gek op portretschilderen en altijd op zoek naar een nieuw gezicht en nieuwe uitdaging. Dus toen Jan-Paul mij vroeg of ik Jacques Kloes zou willen portretteren was mijn antwoord: Ja. Ook omdat het een mooie gedachte is om iemand in de spotlights te zetten die veel betekend heeft in een onze omgeving voor de muziek. 

Mirjam, heb je Jacques Kloes gekend?

Nee ..Ik kende hem niet en moest hem echt even opzoeken. Ook hoe zijn muziek klonk met bijvoorbeeld de band. De uitdaging was er zeker, want het is niet gemakkelijk om een portret te gaan schilderen waar je niet even naar het model kunt kijken. Het gezicht moet je snappen om de diepte erin goed te schilderen.

Veelzeggende blik

Alleen een paar foto’s had ik tot mijn beschikking, maar wel een paar heel mooie…van Riet Molenaar. Zij heeft niet alleen lachende foto’s gemaakt, maar ook serieuze blikken geportretteerd. Vaak zijn deze blikken veelzeggender en op een serieuzere foto is mijn keuze ook gevallen. 

‘makkelijk benaderbaar,
sociaal persoon’

Omdat ik gewend ben in kleur te werken heb ik er ook nu voor gekozen. Ook al is dat best een extra moeilijkheid vanaf een zwart/wit foto.  De foto’s tonen een makkelijk benaderbaar, sociaal persoon en ook straalt de foto die ik koos rust uit. Dat heb ik geprobeerd in het schilderij te gebruiken. Toetsen laten staan en contrasten dicht bij elkaar met een raam op de achtergrond waardoor een mooie lichtval kon ontstaan. 

Mirjam heeft samen met Jan-Paul van der Meij een plek uitgezocht voor haar schilderij in het kerkje. Mirjam: “Het hangt nu mooi in harmonie naast de glas in lood raampjes die dezelfde vormen hebben als de achtergrond in het schilderij.” Jan-Paul: En weet je, deze glas in lood ramen zijn ook een stukje van de Nederlandse muziekgeschiedenis want ze zijn overgebleven na een verbouwing van het Amsterdamse huis waar Thé Lau zanger van de Scene woonde.

Website Kunstschilder Mirjam Berkhout