WIJK AAN ZEE – Op WOENSdag 22 juli om 20:00 uur is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. In stilte luisteren naar de heerlijk ontspannende klanken van Tibetaanse klankschalen, handpan, chimes en gong. Reserveren is gewenst:

Reserveren klankschalenconcert 22 juli

Inloop vanaf 19:30. Het concert duurt ongeveer een uur. Er wordt geen entree geheven een bijdrage naar draagkracht is welkom voor de instandhouding. Er zijn matten en kussens aanwezig. Je mag ook je eigen mat meenemen. Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel, een bankstel of een klassieke rieten strandstoel.

Meditatie, dankbaarheid en tumor-suppressie

Internist/oncoloog in Manhattan Dr Mitchell Gaynor: “We zijn afgedwaald van de kracht van muziek en geluid. Iedere cultuur ter wereld gebruikt de therapeutische kracht van muziek. Wij zijn de enige cultuur die dat (bijna) niet doet.

Het alsof je de smaak van zoet probeert te beschrijven aan iemand die geen smaak heeft. Dat is onmogelijk. Maar wanneer je meditaties doet dan kun je het wel voelen. En we kunnen het tegenwoordig ook meten op het niveau van genetische expressie. Er is een test die Heatmaps wordt genoemd die laat zien dat je tijdens meditatie en muziektherapie honderden genen kunt activeren. Bijvoorbeeld tumor-supressie.”

Halverwege de jaren 90 ben ik met mijn patiënten begonnnen te werken met de klankschalen en de resultaten waren fenomenaal. Mensen die moesten dealen met veel angst en veel zorgen konden zo in hun eigen innerlijke harmonie komen. Die rust is iets wat wij allemaal in ons hebben maar de meesten van ons
weten niet dat het bestaat. Het is een harmonie diep van binnen en je kunt daarvanuit leren leven, leren te creëren…alles in je leven begint te transformeren. Ik heb gezien dat het werkt bij huwelijksproblemen, bij werk-gerelateerde stressaandoeningen. Alles begint er compleet anders uit te zien.

Muziek kan je immuun-functie veranderen

Op de dag waarop ik mensen hun diagnose moet geven -vaak de meest stressvolle dag in hun leven- zijn zij verbaasd en dankbaar ook de diepste rust te beleven tijdens de klankschalensessie die ik dan aanbied. Geluid beïnvloedt ons op zo veel manieren. Geluid beïnvloedt ons op fysiologisch niveau. De wetenschapper in mij wilde begrijpen hoe het kon dat mensen zo positief konden veranderen in hun perspectief op het leven! Mensen die iedere dag leefden in angst waren opeens in staat om echt nu te leven. Toen ben ik begonnen met kijken naar onderzoeken hoe geluid kan helen. Ik ontdekte dat Gregoriaanse gezangen of klassieke muziek je hersengolven kunnen veranderen naar Alpha en Theta golven die heel ontspannen zijn.

Verbetering interleukine 1 niveau

Geluid kan je immuunfunctie veranderen. Na chanten of na het luisteren bepaalde vormen van muziek gaat je Interluken-1 niveau (een graadmeter van het immuunsysteem) tussen 12.5 en 15 procent omhoog. En dat niet alleen, zo’n 20 minuten na het luisteren naar dit soort meditatieve muziek zijn de immunoglobine niveau’s in je bloed aanzienlijk toegenomen. Het heeft invloed op werkelijk je hele lichaam. Zelf je hartslag en bloeddruk gaan omlaag met bepaalde soorten muziek. Het raakt dus niet alleen onze ziel en geest maar het raakt ons letterlijk op cellulair en sub-cellulair niveau.”

Gen-expressie en cytokines

Bij het beoefenen van mediteren, yoga of Tai Chi vinden er in het lichaam reacties plaats op het niveau van moleculen en cellen. Dit is onlangs aangetoond door onderzoekers van de Universiteit van Coventry (GB) en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Onderzoeker Ivana Buric: ‘Onze resultaten laten zien dat yoga en mindfulness tegenovergestelde effecten op de gen-expressie hebben als stress of angst. ”

Drie jaar terug kreeg Eefje de diagnose baarmoederhalskanker. Ze onderging een operatie, chemotherapie. Na een paar maanden kwam de kanker terug. Groter en sterker. De Nederlandse doktoren die haar behandelde vertelden haar keer op keer dat er voor haar geen enkele kans op overleven was..

Minder stress= minder ontsteking op celniveau = minder kans op diabetes /depressie /kanker /vaatziekten/ dementie

Het moderne gejaagde Westerse leven stimuleert de productie van een molecuul genaamd ‘nuclear factor kappa B’ (NF-kB), waardoor de productie van cytokines, een bepaald soort eiwitten, stijgt. Cytokines veroorzaken ontstekingen op celniveau. De zogenaamde laaggradige ontstekingen. Dat is handig voor kortstondige stressreacties omdat dit het immuunsysteem versterkt. Maar in onze huidige maatschappij waarin stress veel en vaak langdurig voorkomt, zijn dat serieuze risico’s die de kans vergroten op bijvoorbeeld: cytokine-storm waar mensen met Covid 19 aan te kunnen overlijden) diabetes, kanker, dementie en psychiatrische omstandigheden zoals depressie.

Volgens de studie vertonen mensen die mediteren het tegenovergestelde effect van stress en angst; namelijk een lagere productie van NF-kB en cytokines, wat het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen waaronder ook aderverkalking kleiner maakt. En niet een klein beetje. En zonder ongewenste medicijn-werkingen.

Wanneer je belangstelling hebt voor gezondheid en helen lees dan ook het artikel over het onderzoek prof. Pierre Capel van de Universiteit Utrecht. Prof. Pierre Capel: “Mediteren is een heel sterk biochemisch proces waarmee je direct aan de knoppen van het DNA regelmechanisme kunt draaien en zo genen aan en uit kan zetten.”