Door JP van der Meij.
Zuiver toeval dat ik deze week zowel het alleraardigst boekje De nieuwe dag in gouden glans las én mijn uitvoering van het liedje A day begins van Greenfield & Cook in de studio opnam én (misschien herken je dit) dat veel mensen denken dat we op een kantelpunt zijn. Dat de wereld nu snel ‘slechter’ wordt of juist ‘beter‘. Of zoals dat altijd samengaat tegelijk slechter én beter: een nieuwe dag.

Hippies ❤

Greenfield & Cook werden destijds ook wel de Nederlandse Simon and Garfunkel genoemd. Voor de kinderen van nu zou je kunnen zeggen: de Kijkduinse Nick en Simon. Wat een prachtige liedjes hebben die Peter Kok en Rink Groenveld gemaakt. Dat dacht ik na het zien van de documentaire Greenfield & Cook Peter Kok The story so far. Liedjes in een lekker tempo. Melodie en harmonie en stemmen die (en dat hoor je niet zo vaak) ontspannen zingen. Non-forcing zoals dat in het Taoïsme heet. Hippies. :-)

Fragmenten uit De nieuwe dag in gouden glans  Uit het schrift van Feitze Bijmholt:

"De dankbaarheid moet verder doordringen dan tot ons eigen ik. Tevreden mensen, die moeten wij hebben. Er moeten duizenden, nee miljoenen tevreden mensen komen. Niet na jaren. NU. De gemeenschapszin breekt door. Voor een ieder het licht. Voor een ieder geluk als hij dat wil. De oude man van tachtig jaar die zijn einde ziet naderen, zal niet bang zijn. Het licht omringt hem. De Skepper hef mij hiel vake laoten zien dat de dood niet bestiet. Als ik straks an het ende van de reize bin,vertrek ik vol bliedschop en verwachting. Het is maor een tik an 't oor en dan bin ik d'r weer. Het grootste lied, het mooiste lied wat ooit gezongen is zal opklinken Vrede overal en in iedereen. Dan is er de nieuwe dag in gouden glans". 

Zie aflevering van 'NCRV Showroom' hieronder.

Dankjewel

Van hun hit uit 1971 A day begins heb ik geprobeerd te ontdekken wat er allemaal in gebeurt. Akoestische gitaar, orgel, violen, cello, tamboerijn. Twee tamboerijns; eentje dichtbij en eentje veraf in de galm. Wat en hoe wordt er gespeeld en gezongen? Om vervolgens de hele opname op mijn manier te re-creëren. Een heerlijk lied om eventjes in te ‘wonen’. Een dankjewel aan de componisten, arrangeur, muzikanten en technici die de oorspronkelijke opname tot stand brachten.