Dit evenementje vindt tijdelijk online plaats via pagina: https://www.j-p.nl/voorlees-oma/

Op zondag 24 mei (en ook op 31 mei) om 12:00 uur worden in het Badgastenkerkje Griekse mythen voorgelezen door Dorien Rijke en muzikaal begeleid door Jan-Paul van der Meij. Géén elitaire leesclub, maar ouderwetse huiselijkheid met een vleugje mysterie. Voor kinderen van 9 tot 90.

Inloop vanaf 11:30, Duur van het voorleesavontuur is afhankelijk van de lengte van het verhaal variërend van 30 tot 45 minuten.


Onder dikke houten balken van de kerkzolder staan stoelen op rood Perzisch tapijt in een halve cirkel. Daar zit bij een ouderwetse schemerlamp lieve, wijze voorlees-oma Dorien al klaar. Met een potje thee op tafel en een boek op schoot…

Kies een plekje en ga er even lekker voor zitten. Terwijl zachte, toverachtige klanken klinken begint Dorien voor te lezen voor kinderen van 9 tot 90. Griekse mythen en sagen. Dat zijn verhalen waarin de oude Grieken hun gedachten en gevoelens uitdrukten over het ontstaan en voortbestaan van de wereld, de hemellichamen, de mensen, de goden, het kwaad, ziekten, natuurverschijnselen en de oerelementen aarde, water, vuur en lucht.

Nog steeds zijn het wereldberoemde verhalen. Over de Minotaurus en het labyrint van Knossos, de doos van Pandora, Daedalus en Icarus, de op zichzelf verliefde Narcissus , de mythe van Europa en de mythe van Aphrodite godin van schoonheid en de liefde en vele andere.

Veel uitdrukkingen en spreekwoorden in onze taal zijn afkomstig uit de Griekse mythologie. Bijvoorbeeld: de Achilleshiel (zwakke plek) tantaluskwelling (het gene dat je graag wilt is dichtbij maar buiten bereik) , de doos van Pandora, (De nieuwsgierige Pandora kan zich op een dag niet meer inhouden en besluit de bijzondere doos te openen. Uit de doos vliegen alle rampen die de mensheid sinds die tijd teisteren, zoals hongersnood, ziekte, aardbevingen en oorlog. Het onheil verspreidt zich bliksemsnel onder de mensen, die tot die tijd vrij van problemen en ziekten hadden geleefd), Oedipuscomplex, (moedercomplex),  een Odyssee, (zware tocht),  een Muze (die weet je!) en een orakel (weet je ook).

Ook kregen heel wat planeten, sterren en andere hemellichamen namen uit de Griekse mythologie bijvoorbeeld  Uranus. Het woord planeet komt van het oud Griekse planetes en betekent zwerver.

‘Klinkt als belletjes’

Er was eens iemand die Dorien's naam in Chinese tekens ging opschrijven. Toen het klaar was vroeg Dorien: "En wat staat er nu in het Chinees?" Dorien was vertaald in : 'klinkt als belletjes.'
Al voordat Dorien dit verhaal aan Jan-Paul vertelde hadden de twee voorgenomen om het voorleesevenementje muzikaal te ondersteunen met geluiden van...belletjes.