Vanaf vrijdag 10 april wordt onder de titel ‘Klinkt als belletjes’ iedere vrijdag om 19:30 uur op www.j-p.nl een Griekse mythe voorgelezen door Dorien Rijke, muzikaal begeleid door Jan-Paul van der Meij. Géén elitaire leesclub, maar ouderwetse huiselijkheid met een vleugje mysterie. Voor kinderen van 9 tot 90.
De eerste aflevering is hieronder.

Griekse mythen en sagen zijn verhalen waarin de oude Grieken hun gedachten en gevoelens uitdrukten over het ontstaan en voortbestaan van de wereld, de hemellichamen, de mensen, de goden, het kwaad, ziekten, natuurverschijnselen en de oerelementen aarde, water, vuur en lucht.

Badgastenkerkje op locatie

Aan de rand van het dorp achter het kasteel, voorbij het paardenweiland staat verscholen in het groen een klein houten huisje. Daar zit bij een gloeiend houtkacheltje voorlees-oma Dorien al klaar. Met een potje thee op tafel en een boek op schoot..

Nog steeds zijn deze mythes wereldberoemde verhalen. Over de Minotaurus en het labyrint van Knossos, de doos van Pandora, Daedalus en Icarus, de op zichzelf verliefde Narcissus , de mythe van Europa en de mythe van Aphrodite godin van schoonheid en de liefde en vele andere.

Veel uitdrukkingen en spreekwoorden in onze taal zijn afkomstig uit de Griekse mythologie. Bijvoorbeeld: de Achilleshiel (zwakke plek) tantaluskwelling (het gene dat je graag wilt is dichtbij maar buiten bereik) , de doos van Pandora, (De nieuwsgierige Pandora kan zich op een dag niet meer inhouden en besluit de bijzondere doos te openen. Uit de doos vliegen alle rampen die de mensheid sinds die tijd teisteren, zoals hongersnood, ziekte, aardbevingen en oorlog. Het onheil verspreidt zich bliksemsnel onder de mensen, die tot die tijd vrij van problemen en ziekten hadden geleefd), Oedipuscomplex, (moedercomplex),  een Odyssee, (zware tocht), een Muze (die wéét je) en een orakel (weet je ook).

Ook kregen heel wat planeten, sterren en andere hemellichamen namen uit de Griekse mythologie bijvoorbeeld  Uranus. Het woord planeet komt van het oud Griekse planetes en betekent zwerver. 

‘Klinkt als belletjes’