WIJK AAN ZEE – Op zondag 26 april van 12:00- 12:45 is er vanuit het Badgastenkerkje een online compassie-meditatie / klankschalenconcert met Volker Hinten en Jan-Paul van der Meij. Reserveren (zonder inloggen) kan via j-p.nl/reserveren/ Check voor je op verzenden klikt of je je mailadres goed gespeld hebt, dan krijg je zondagochtend even voor 12:00 uur via je email de link naar het meditatieconcert.

Reserveren online meditatie- en klankschalenconcert 26 april

Met een vrijwillige bijdrage steun je de instandhouding. Hartelijk dank voor je deelname/ bijdrage en graag tot ziens in het Badgastenkerkje!
NL36 RABO 0388002123 t.n.v. J.P.J. van der Meij of via Paypal:

Louter de intentie..

Zoals alle mensen en dieren gelukkig willen zijn en in vrede willen leven zo heb jij naar alle waarschijnlijkheid dezelfde wens en die is helemaal gerechtvaardigd. Als we vriendelijk naar onszelf kunnen kijken en met onszelf omgaan zou dit weleens veel dieper in positieve zin door kunnen werken naar onze omgeving. Onder het motto: breng vriendelijkheid in de wereld, begin bij jezelf.

Vriendelijkheid blijkt gemakkelijker te ontstaan als we aandacht besteden aan het positieve in onszelf en in anderen. De oefeningen kunnen beschouwd worden als een springplank om vriendelijkheid en mededogen te ontwikkelen. Want net zoals we met fitness onze fysieke conditie kunnen trainen zo blijken we ook mentale vermogens tot bloei te kunnen brengen zoals opmerkzaamheid, mindfulness, mildheid, vrede, blijdschap, extase en ontroering.

Moderne wetenschap bevestigt de sturende invloed die intentie, emotie en bewustzijn hebben op onze genetische expressie, geestelijke/ lichamelijke gezondheid en daarmee ook op de staat van de samenleving, van de ‘wereld’ en de conditie van natuur, milieu en klimaat. Louter de intentie waarmee je jezelf iets vriendelijks wenst blijkt al een helende werking te hebben.

Wetenschappers die moderne inzichten hieromtrent voor een groter publiek begrijpelijk maken zijn bijv. dr. Joe Dispenza, natuurkundige Fred Alan Wolf en celbioloog/ onderzoeker Bruce Lipton.

Je bent beslist niet egoïstisch als je jezelf iets moois toewenst, integendeel. Hoe minder we onszelf gunnen in het leven hoe meer deze verzuring ook onbewust onze omgeving beïnvloedt. Het leven kan zoveel lichter worden als we op goede voet met onszelf staan. Deze oefeningen met begeleiding van Volker Hinten worden al zo’n 2.500 jaar toegepast.

Volker Hinten en Jan-Paul van der Meij

Volker Hinten is maatschappelijk werker bij zorgcentrum Reinalda te Haarlem, gecertificeerd mindfulness trainer, HBO+ hypnotherapeut. Volker heeft een meditatiegroep in Castricum en geeft mindfulness voor mensen met (beginnende) dementie en mantelzorgers. Jan-Paul van der Meij is een liefhebber, laatbloeier en filantroop.


Geef wanneer je vaak gespannen of bezorgd bent ontspanning een kans. Dit is iets heel anders dan dat je stress gaat bestrijden bijvoorbeeld d.m.v. wilskracht, alcohol of pillen. Strijden en krachtzetten = stress, pillen en drank verdoven je en verzwakken je eigen vermogen om te kunnen ontspannen (GABA)(Ashton Manual) Mediteren verdooft niet maar verbindt je met de rust die er is en bevordert deze.Psychologische stress maakt kwetsbaar voor infectieziekten door verandering van de immuunrespons. Zoals prof. Capel van de universiteit van Utrecht uiteenzet in deze op Corona toegespitste video.Met een goed werkend immuunsysteem ben je beter beschermd tegen infecties en virussen. Wanneer je langdurig vertoeft in een stress/angst/zorgelijke staat, maak je het je lichaam moeilijk homeostase te bereiken. Voldoende ontspanning is essentieel voor het functioneren van het immuunsysteem.  En vooraleer mag je erin verblijden dat eventjes niet heel serieus doen behalve vitaal ook heel prettig is. M.a.w. je moet het niet doen omdat het zo gezond is, je mag het doen omdat het zo fijn is. Dagelijks 20 minuten diepe innerlijke rust blijkt de negatieve effecten van stress te neutraliseren. Zo blijkt o.a. uit universitair onderzoek in Utrecht. Andere studies zoals de hierna genoemde laten zien dat diverse soorten yoga en meditatie soms al na een enkele sessie belangrijke positieve veranderingen teweegbrengen in gen-expressie, bloeddruk, hartslag en de stressbestendigheid. (J.A. Dusek, H.H. Otu, A.L. Wohlhueter, et al.,"Genomic Counter-Stress Changes Induced by the Relaxation Response" PLOS ONE, vol 3, no 7.  Ook bij mensen die bijna zeker weten toch niet te kunnen ontspannen blijkt dit wel te kunnen gebeuren bij het in stilte luisteren naar de klank van klankschalen.