WIJK AAN ZEE – Op zondag 12 april om 12:00 is er vanuit het Badgastenkerkje een online- klankschalenconcert. Tijdens het baden in de heerlijk ontspannende geluiden van de Tibetaanse klankschalen kun je je thuis laten meenemen op je eigen meditatieve reis.
Het online concertje duurt ongeveer 30 minuten, reserveer in 10 seconden via de link hieronder (zonder inloggen) en je krijgt zondagochtend even voor 12:00 uur via je email de link naar het concert.

Reserveren online klankschalenconcert 12 april

Met een vrijwillige bijdrage kun je de instandhouding steunen.
Hartelijk dank voor je deelname/ bijdrage en graag tot ziens in het Badgastenkerkje!

of: NL36 RABO 0388002123 t.n.v. J.P.J. van der Meij

Geef wanneer je vaak gespannen of bezorgd bent ontspanning een kans. Dit is iets heel anders dan dat je stress gaat bestrijden bijvoorbeeld d.m.v. wilskracht, alcohol of pillen. Strijden en krachtzetten = stress, pillen en drank verdoven je en verzwakken je eigen vermogen om te kunnen ontspannen (GABA)(Ashton Manual) Mediteren verdooft niet maar verbindt je met de rust die er is.
Psychologische stress maakt kwetsbaar voor infectieziekten door verandering van de immuunrespons. Met een goed werkend immuunsysteem ben je beter beschermd tegen infecties en virussen. Wanneer je langdurig vertoeft in een stress/angst/zorgelijke staat, maak je het je lichaam moeilijk homeostase te bereiken. Voldoende ontspanning is essentieel voor het functioneren van het immuunsysteem. En vooraleer mag je erin verblijden dat eventjes niet heel serieus doen behalve vitaal ook heel prettig is. M.a.w. je moet het niet doen omdat het zo gezond is, je mag het doen omdat het zo fijn is.

Dagelijks 20 minuten diepe innerlijke rust blijkt de negatieve effecten van stress te neutraliseren. Zo blijkt o.a. uit universitair onderzoek in Utrecht. Andere studies zoals de hierna genoemde laten zien dat diverse soorten yoga en meditatie soms al na een enkele sessie belangrijke positieve veranderingen teweegbrengen in gen-expressie, bloeddruk, hartslag en de stressbestendigheid. (J.A. Dusek, H.H. Otu, A.L. Wohlhueter, et al.,"Genomic Counter-Stress Changes Induced by the Relaxation Response" PLOS ONE, vol 3, no 7. 

Ook bij mensen die bijna zeker weten toch niet te kunnen ontspannen blijkt dit wel te kunnen gebeuren bij het in stilte luisteren naar de klank van klankschalen.