De online concertjes duren ongeveer 30 minuten, reserveer in 10 seconden via de link hieronder (zonder inloggen) en je krijgt zondagochtend even voor 12:00 uur via je email de link naar het concert.

Reserveren online klankschalen concert

Met een vrijwillige bijdrage kun je de instandhouding steunen.
Hartelijk dank voor je deelname/ bijdrage en graag tot ziens in het Badgastenkerkje!

of: NL36 RABO 0388002123 t.n.v. J.P.J. van der Meij

Artikel over online klankschalenconcerten vanuit het Badgastenkerkje door Marina de Haan in Dagblad Kennemerland 5 april.

Marina de Haan

WIJK AAN ZEE. Minutenlang hield Jan-Paul van der Meij zondagmiddag tijdens het online klankschalenconcert een schaal bij de camera. De tonen bleven echoen. ,,Ik zeg zo min mogelijk bij een concert. De schalen spreken.’

Normaal zitten de bezoekers in een halve cirkel om Van der Meij heen in het Badgastenkerkje in Wijk aan Zee. Gistermiddag zaten of lagen ruim vijftig kijkers in hun huis via Youtube te luisteren naar het concert, dat een dag eerder was opgenomen.

,,Zonder de huidige situatie had ik dit nooit online gedaan, maar als je niets hebt, dan is het toch beter’’, vertelt Van der Meij, die zo’n twee jaar klankschalenconcerten geeft. ,,Het kostte me geen extra moeite om het concert voor de camera te geven. In gedachten ben ik bij de mensen die thuis luisteren.’’

Tijdens de opname pakte Van der Meij verschillende schalen. Het geluid werkt rustgevend. Ook voor hemzelf. ,,Het is een mooie manier om je hoofd koel te houden in hectische tijden.’’

,,Ik was niet overmatig enthousiast om het concert online te doen’’, geeft Tom Leenhoven (62) na afloop van het concert gelijk toe. ,,Ik ga liever bij Jan-Paul langs. Dat doe ik ook regelmatig. Maar ik moet zeggen dat het online heel goed werkte.’’

Matje

Leenhoven lag tijdens het half uur durende concert languit op de bank. ,,Mijn vrouw Mieke lag op een matje met een kussen. Even concentreer je je niet op je telefoon, maar op het geluid van de klankschaal’’, zegt de Beverwijker.

Ook voor Elli Bodewes (73) uit Wijk aan Zee is online een uit
komst. ,,Het is wel intenser als je in het Badgastenkerkje ligt. Dan is het alsof de trillingen meer je lijf binnenkomen. Maar het viel me online mee. Misschien komt het omdat ik trouw naar Jan-Paul ga. Ik schiet gelijk in een soort meditatieve modus. Het was heerlijk om mijn hoofd helemaal leeg te maken. Ik ben er zeer gelukkig mee.’’

Ook Jeannie Zomerdijk-Rommelse (78) noemt het ’heerlijk’. ,,Het is een moment voor mezelf om even rust te hebben en op mezelf te concentreren.’’ Door de huidige onrust omtrent het coronavirus heeft ze daar extra behoefte aan. ,,Ik hoorde dat twee mensen uit mijn omgeving aan corona zijn overleden. Het kwam ineens dichtbij. Daardoor had ik eventjes behoorlijk veel stress’’, zegt de Beverwijkse. ,,Het concert van Jan-Paul geeft dan veel rust. Het is alsof ik de zee hoor ruizen door de klankschalen. Heel mooi.’’

Van der Meij: ,,Dan nodig ik je nu uit om weer rustig deel te nemen aan het leven van alle dag. Met misschien een diepere rust die je hebt ervaren. Ook in tijden van onrust, bestaat er die diepere rust.’’ Klankschalenconcert is moment voor jezelf Marina de Haan