WIJK AAN ZEE – Ook tijdens de bijna lamlegging van de maatschappij in reactie op het virus Covid 19 gaan de initiatiefnemers door met het project ‘Loeking voor Kloes’: een boek + cd over de Wijk aan Zeese muzikant Jacques Kloes.

Bestellen

Boek en CD ‘Loeking voor Kloes’ is een uitgave van de Vrijstaat Roetz, Henk Tijbosch en het Badgastenkerkje. De uitgave is alleen te verkrijgen bij voorintekening. Bestellen bij kloescd@gmail.com. Kosten boek+cd = 15 euro, te betalen wanneer het product klaar is. Daar komen mogelijk verzendkosten bij. Wie zich aanmeldt wordt via de mail ook op de hoogte gehouden van de voortgang.


‘Ain’t the world a shocking shock?’, vroeg de in 2015 overleden zanger zich al vroeg in de zeventiger jaren af in de toenmalige hit Shocking van de Dizzy Man’s Band die 5 weken in de top 40 stond met als hoogste positie 17. “There’s no place where you can breath, just a gasmask is what you need. So this world is dying, slowly, slowly, slowly.” Het nummer dat deze tekstregels herbergt komt overigens in een 2020-versie op de cd.

Gaat het werken aan het project in deze coronatijd nog wel?

,,Eigenlijk is het enige wat duidelijk op losse schroeven staat, de presentatiedatum en de manier van presenteren”, zegt Ab Winkel deel uit maakt van Team Kloes. De voorbereidingen lopen nog volgens schema. Het is voor te stellen dat 10 mei, de datum die we hadden geprikt, niet gehaald wordt. Op die datum beschikken we mogelijk wel al over de producten. En als dat niet zo is, wordt het iets later. De presentatie moet wellicht anders of symbolisch gebeuren. En de producten kunnen we natuurlijk ook versturen. Dat werken we nog uit.”

Jacques Kloes gefotografeerd door Riet Molenaar

Winkel is enthousiast over de inhoud van boek en cd. ,,In de verhalen komen we echt een stapje dichter bij Jacques Kloes. Er worden door betrokkenen dingen verteld die lang niet iedereen weet. Zowel over zijn professionele loopbaan als over zijn privé-leven. We zijn blij dat we echt kunnen ingaan op zijn eerste levensjaren in Heemskerk. Maar ook over zijn twijfels als artiest.” Kloes komt overigen ook zelf aan het woord.

Kloes’ blues

De cd belicht zijn muzikale uitstapjes in de IJmond. ,,We brengen enkele maar beperkt bekende cd-opnamen, maar ook van live-registraties en dingen van de eeuwig stoffige plank. De nadruk komt te liggen op blues-achtige tracks.”

De actuele waarde van de muzikale nalatenschap van Kloes wordt benadrukt door een handjevol nieuw opgenomen cover-versies van Jacques en Dizzy Man’s Band. Bekenden van Jacques kropen in Wijk aan Zee achter de microfoon of pakten een instrument op. En daarmee is de ode aan de Wijk aan Zeeër met de strot compleet.

Making of…

De filmpjes hieronder geven een kijkje in de studio tijdens de opnames van Everyday in action. Een top 40 hit van Jacques Kloes en de Dizzy Man’s Band in 1976. Opnieuw gespeeld door Ruud, Andre, Aad, Debora, Annemarieke, Antoinette, Paul, Lucien en Jan-Paul.