WIJK AAN ZEE – Op ZATERDAG 7 december om 20:30 uur is er in het Badgastenkerkje een klankschalenconcert. Ook zullen piano, handpan, rainstick tempelbel en chimes klinken. In stilte luisteren naar klankschalen is een eenvoudige en prettige manier om diepe rust en verbinding te ervaren. 

Inloop vanaf 20:00, reserveren niet nodig, duur: ongeveer een uur, een vrijwillige financiële bijdrage voor de instandhouding is welkom.

Spiritualiteit en wetenschap

Voor de meesten van ons is het leven in de 21e eeuw gefragmenteerd, gejaagd en complex geworden. En over het algemeen beschouwd niet bepaald bevorderlijk voor heelheid, niet bevorderlijk voor verbinding, duurzaamheid en geluk. Eén van de grondregels van de moderne samenleving is dat wij ons lichaam en geest en emoties zien als apart van elkaar.

We zijn geconditioneerd om het individuele zelf te zien als afgescheiden van andere mensen en los van de rest van de natuurlijke wereld. Er wordt ons geleerd om wetenschap en spiritualiteit te zien als tegengestelde krachten.

Oude wijsheid actueel

Maar dat perspectief begint snel te veranderen. Goed zij dank.

Er is tegenwoordig een enorme belangstelling voor de oude wijsheid en spiritualiteit. En velen van ons wenden zich hiertoe voor de steun en vrede en heelheid die zij bieden. En we ontdekken dat de oude geschriften over spiritualiteit en welzijn verbazingwekkend actueel zijn. In het moderne jargon noemen we deze gebruiken ‘holistisch’. En de moderne wetenschap valideert veel van deze oude wijsheid. Er zijn honderden wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat spiritualiteit enorme impact heeft op ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Je niet verbonden voelen , ook wel sociaal isolement genoemd, wordt tegenwoordig beschouwd als een van de grootste belastingen van gezondheid, meer nog dan roken.

Spiritualiteit in de betekenis van het diepe gevoel van verbinding en vrede dat wordt opgeroepen op zoveel verschillende manieren en in verschillende tijden door dingen zoals: vertoeven in de natuur, yoga of meditatie, liefdevolle vriendschappen, – bijeenkomsten of beoefening van religie. En van al deze activiteiten, allemaal, is wetenschappelijk aangetoond dat zij gezondheid en welzijn bevorderen.