WIJK AAN ZEE – Op WOENSDAG 15 januari om 20:30 uur is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje In stilte luisteren naar klankschalen is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om te mediteren en diepe rust en verbinding te ervaren. Als wij ons er niet mee bemoeien gaat het eigenlijk vanzelf.

Reserveren is niet nodig. Inloop vanaf 20:00, er is verse thee, het concert duurt ongeveer een uur. Een financiële bijdrage naar draagkracht is welkom voor de instandhouding.  

Het Badgastenkerkje is aan de Julianaweg 75 in Wijk aan Zee.

1 met de natuur

We openen onze ogen, kijken in het rond en denken dat alles wat we zien buiten ons is. Zo lijkt het, want zo voelt het in ons hoofd.

Maar er is dat plekje ergens achter onze ogen waar dit alles verschijnt in het zenuwstelsel. Wat wij daarbuiten zien is in feitelijk een neurologische ervaring. Wanneer je je dit realiseert, dit besef diep tot je laat doordringen dan krijg je misschien het idee dat de externe wereld zich in je schedel bevindt. Maar realiseer je je dat je schedel zich bevindt in de externe wereld? Dat het binnen in jóu is en dat jij binnen bent in hét? Wat voor een situatie is dit?

Het individu en de wereld brengen elkaar niet teweeg, het ene veroorzaakt niet het andere. Hun relatie is transactioneel, wederkerig. Het is net zoals met kopen en verkopen. Een huis kopen staat nooit op zichzelf. Er kan niets gekocht worden zonder dat er gelijktijdig ook iets verkocht wordt. Op dezelfde manier is de relatie tussen een organisme en de omgeving transactioneel.

De omgeving kweekt het organisme en het organisme creëert de omgeving. Het is allemaal 1 proces. “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder, maar niet zonder ons.”

Het is niet zo dat organismes per ongeluk of bij toeval terecht zijn komen in deze wereld. Deze wereld is een omgeving die leven laat groeien. Zo is het al vanaf het begin. Vanaf het eerste moment van de big bang (als dit is hoe het is begonnen) zijn organismes zoals jij en ik erbij inbegrepen.

Meditatie is eigenlijk: toelaten dat er iets gebeurt. Dwing nooit iets af. Ga geen dingen doen terwijl je boos bent. Er valt niets te forceren. In feite lijd je omdat je iets probeert te forceren. Er valt niets te forceren. Wees vrouwelijk. Laat toe dat de dingen gebeuren.

Doe je ogen dicht en voel dat de hele lucht, de hele ruimte door je hoofd is opgenomen. Zodra je dat kunt voelen verdwijnt het denken want dat kan alleen maar bestaan in een zeer beperkte ruimte. In zo’n uitgestrektheid kan het denken niet bestaan. Het denkproces kan uitsluitend functioneren in een krappe beperktheid. Het vind geen bestaansmogelijkheden in zo’n uitgestrektheid..

Eikel

Nog een voorbeeld: stel je een elektrische stroomkabel voor die helemaal rond de wereld gaat. Vergeet niet dat elektriciteit zich anders gedraagt dan water in een buis. We hebben een positieve pool en een negatieve en de stroom begint niet voordat de schakelaar van de positieve pool verbinding maakt. Er stroomt geen stroom voordat het aankomst punt daar is. Het duurt misschien even voordat het circuit helemaal rond de aarde gaat lopen, maar het eindpunt moet gesloten zijn voordat het ook maar start vanaf het begin. Op dezelfde manier, ook al duurde het biljoenen jaren na de big bang voor er primitief leven opkwam, was het leven er in besloten vanaf het begin.

Het kost een eikel tijd om een eik te worden, maar de eik is al besloten in de eikel. Het is 1 proces.

Alsof feiten iets buiten ons om zouden zijn

Dit is wat ontwaken werkelijk inhoudt: ons gezonde verstand opnieuw onderzoeken. Wij allemaal hebben ingebouwde ideeën die onbetwist, onweerlegbaar, onomstotelijk en logisch lijken en ons taalgebruik weerspiegelt dat: “De feiten onder ogen zien.” Alsof feiten iets buiten ons om zouden zijn. Alsof het leven iets zou zijn dat wij tegemoet treden als buitenstaanders.

Zie je hoe ons gezonde verstand is aangetast? Dat is waarom wij ons in deze wereld voelen als vreemdelingen, aliens, en dat het heel plausibel aanvoelt om je los, opzichzelfstaand, afgescheiden te voelen. Dat is alleen maar zo omdat we gewend zijn op zo’n manier te denken. Maar als je werkelijk begint om hierover kritische vragen te gaan stellen en andere ideeën gaat onderzoeken, dan zul je zien dat het niet noodzakelijkerwijs zo hoeft te zijn.

Wanneer je de basisaannames van onze cultuur gaat onderzoeken dan merk je dat je een nieuw soort gezond verstand krijgt waarbij het helemaal duidelijk wordt dat je doorlopend verbonden bent met het universum. Wij komen voort en groeien en bloeien vanuit deze wereld op exact dezelfde manier waarop een appel groeit vanuit een appelboom. De aarde draait en de wind waait, de slak slakt, het paard paardt, en de mens menst. Als evolutie iets betekent, betekent het dát.

1 met het universum

Maar op een vreemde manier draaien we het om. We zeggen: in het begin was er helemaal niets behalve gas en gesteente en toen kwam daar zomaar intelligentie in op. Zoals een schimmel of een soort slijm boven op het geheel. Wij denken op een manier die intelligentie loskoppelt van het gesteente. Maar let op. Pas op… Want op een dag, uiteindelijk, zoals ‘primitieve’ volken nog weten, zullen de rotsen tot leven komen.

Niet eens zo heel lang geleden geloofden mensen dat de aarde plat was.
Ze wisten met hun hele hart dat het zo was. Maar toen zeilden mensen de hele wereld rond en ze gingen vliegen en geleidelijk wenden wij aan het idee dat de wereld rond is. We zijn daar vertrouwd mee geraakt.

Op dezelfde manier zal het op een dag voor de meeste mensen een kwestie van gezond verstand zijn dat wij allemaal 1 zijn met het universum. Zo simpel zal dat zijn. En misschien wanneer het zover is, hanteren wij dan onze technologie met een gezonder verstand. Misschien behandelen we onze omgeving dan met liefde in plaats van met haat.

Dit is voor degenen die je overal herkent
En deze is voor jou en mij want dit is ons moment
En ik hef het glas op jouw gezondheid
Jij staat niet alleen
Iedereen is van de wereld
De wereld is van iedereen
T. Lau

Kind van de natuur

Kind van de Natuur, een verkenning van vervalsing en echtheid in kunst en natuur. Documentaire van Ab Winkel, JP van der Meij en Saskia Dommisse.