WIJK AAN ZEE – Op zondag 19 januari om 12:00 uur speelt Ab Winkel zijn eerste solo- liedjesprogramma in het Badgastenkerkje. Ab, inwoner van Wijk aan Zee, schreef in de afgelopen tientallen jaren een schatvoorraad aan liedjes, vaak over Kennemerlandse personen en onderwerpen. De songs werden tot nu toe altijd uitgevoerd met de groep of het koor waarvan hij deel uitmaakt(e). Vandaag zingt hij een selectie van recente en oudere composities, zoals ze oorspronkelijk gemaakt zijn. Puur en simpel, met een gitaartje als begeleiding.

Inloop vanaf 11:30. Vrij toegankelijk. Met een vrijwillige financiële bijdrage na het concert kun je bijdragen aan de instandhouding van de locatie want Ab stelt de mogelijke opbrengst beschikbaar voor het kerkje. Inloop vanaf 11.30.

Benieuwd

Ab: “Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn. Of de liedjes op de been blijven en of ik dat zelf blijf. Ik heb goede hoop. Mijn eerste januari-duik in de Noordzee leverde achteraf ook een mooi en intens gevoel op.” Ab Winkel woont, drie jaar Schagen uitgezonderd, zijn hele leven in de IJmond. En vanaf 2001 in Wijk aan Zee. De woonplaatsen en sommige inwoners ervan, kregen een plekje in de teksten die hij in zijn zestigjarige leven schreef. Zo kon hij (levens) kunstenaar Cees Keeman tijdens diens leven op een ballade trakteren. En ook Frans Koster, Marleen Plooij, Gerrit Kruk en Ella de Jong ontvingen een muzikale ode. Daarnaast komen het Noordzeekanaal en Scheijbeeck voor als locaties in zijn liedjes.

Ab Foto: Annika Winkel

Liedjes zeven op gevoel

Ab zat vanaf 1978 in verschillende bands, zoals Mad Mill, Dreun Bulte, Winkel en Waz3 Hij was ook regelmatig betrokken bij de zogenaamde Overlevingsliederen uit het door plannen voor landingsbanen, slibdepots en kolencentrales geteisterde dorp Wijk aan Zee. Ab’s voorspellende nummer ‘Ze weten veel meer van je dan je denkt‘ uit 1992 over de gretigheid waarmee overheid en bedrijven persoonlijke informatie opeisen viel genoeg op om minister Hirsch-Balin in een radioprogramma van Frits Spits te laten oordelen: “het is helemaal niet waar.”

Over de voorbereiding voor het programma van 19 januari zegt Ab: ,,Om tot een selectie te komen heb ik in mijn gedachten een zeef gebruikt. Alleen wist ik al snel niet meer of ik in de zeef moest kijken of naar de liedjes die door de gaten waren geglipt. Kortom: het is een selectie op gevoel geworden.” In een aantal liedjes krijgt Ab versterking van bevriende muzikanten. Hoe dat er precies uit gaat zien en gaat klinken weet hij zelf ook nog niet precies. ,,Ik heb tot 19 januari, één minuut voor twaalf ’s ochtends de tijd.“

Interview Ab Winkel Spotify

Jacky van Roetz praat met Ab Winkel, journalist en muzikant uit Wijk aan Zee. Al veertig jaar speelt hij in bandjes en schrijft hij liedjes. Voor zichzelf, voor anderen. Op 19 januari 2020 staat hij voor het eerst met een eigen liedjesprogramma in de Badgastenkerk in Wijk aan Zee. (Dec 2019) Luister dit interview op Spotify


Blauwe Engel: Ab’s ode aan de Buurtzorg in Wijk aan Zee en daarbuiten..

Jaren 80: de groep Madmill speelt het nummer Twijfel een compositie van Ab. Ab is de blondino met de Rickenbacker gitaar.

Het water stroomt is een liedje van Ab, hier uitgevoerd samen met Jan-Paul van der Meij plus een aantal bezoekers van de Wijk aan Zeese Kofferbakmarkt.


Tritone is een liedje van Ab Winkel, gespeeld met de groep WaZ3. Een drietonig alarmsignaal van Tatasteel als uitgangspunt voor een melodie.