WIJK AAN ZEE – Op zondag 10 november om 12:00 uur speelt duo Peeckelharing in het Badgastenkerkje. Zanger Aone Postma en Accordeonist/ violist en nog-meer-instrumentenist Ernst Stolz, brengen liederen uit het Nederland van de zeventiende en achtiende eeuw zoas één van de bekendste Nederlandse geuzenliederen, ‘Merck toch hoe sterck.’

Inloop vanaf 11:30, toegang vrij, vrijwillige financiële bijdrage naar draagkracht is welkom.

‘Merck toch hoe sterck’ werd 1626 gepubliceerd in het Geuzenliedboek de Nederlandse Gedenck-clanck. En net zoals nu Marco Borsato Italiaanse liederen van een Nederlandse tekst voorziet gebruikte tekstschrijver Adriaen Valerius toen de Italiaanse dansmelodie ‘Zuivere schone vermakelijke maagd’ voor het geuzenlied. Dit lied, ook wel Het beleg van Bergen-op-Zoom genoemd, is het overwinningslied over het bevrijden van de stad, op 2 oktober 1622, na een drie maanden durend beleg door Don Luis de Velasco en zijn troepen.