Deze week niet op vrijdag maar DONDERDAG 31 oktober om 20:30 uur is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. In stilte luisteren naar klankschalen is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om te mediteren en diepe rust te ervaren. Als wij ons er niet teveel mee bemoeien, gaat het eigenlijk vanzelf. Je mag een matje en kussen meenemen als je liggend wilt luisteren.

Reserveren is niet nodig. Inloop vanaf 20:00. Het concert duurt ongeveer een uur. Een financiële bijdrage naar draagkracht is welkom.

MEDIsch, MEDItatie

Sinds de ontdekking van Epigenetica ruim 10 jaar terug is duidelijk geworden dat onze genen direct reageren op gevoelens, activiteiten en uitwisselingen die wij hebben met onze omgeving: de voeding die je neemt, je sociale contacten, de sfeer thuis, op het werk, op school, de lucht die je ademt. Al deze dingen bepalen of bepaalde genen actief worden of niet. Dit noemt men gen-expressie.

Bij het beoefenen van mediteren, yoga of Tai Chi vinden er in het lichaam reacties plaats op het niveau van moleculen en cellen. Dit is onlangs aangetoond door onderzoekers van de Universiteit van Coventry (GB) en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ivana Buric, die promotieonderzoek doet bij zowel Coventry University als de Radboud Universiteit: ‘Onze resultaten laten zien dat yoga en mindfulness tegenovergestelde effecten op de gen-expressie hebben als stress of angst. Er is meer onderzoek nodig om die effecten volledig te begrijpen. Zo zijn we benieuwd naar de rol van ander gezond gedrag, zoals sporten of een gezond dieet, op de moleculaire verschillen die we vinden.”

Het moderne gejaagde Westerse leven stimuleert de productie van een molecuul genaamd ‘nuclear factor kappa B’ (NF-kB), waardoor de productie van cytokines, een bepaald soort eiwitten, stijgt. Cytokines veroorzaken ontstekingen op celniveau. Dat is handig voor kortstondige stressreacties omdat dit het immuunsysteem versterkt. Maar in onze huidige maatschappij waarin stress veel en vaak langdurig voorkomt, zijn dat serieuze risico’s die de kans vergroten op bijvoorbeeld kanker, aderverkalking, dementie en psychiatrische omstandigheden zoals depressie.

Volgens de studie vertonen mensen die mediteren het tegenovergestelde effect van stress en angst; namelijk een lagere productie van NF-kB en cytokines, wat het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals bijvoorbeeld de vorming van plaques in de aderen vermindert. En niet een klein beetje. En zonder ongewenste bijwerkingen.


Muziekstudio JP in het Wijk aan Zeese Badgastenkerkje wordt iedere week ingericht als meditatie-concertruimte.

Lees ook het artikel over het onderzoek prof. Pierre Capel van de Universiteit Utrecht.

Prof. Pierre Capel: “Mediteren is een heel sterk biochemisch proces waarmee je direct aan de knoppen van het DNA regelmechanisme kunt draaien en zo genen aan en uit kan zetten.”

Man in joekel van klankschaal