Op vrijdag 25 oktober om 20:30 uur is er in het Badgastenkerkje een klankschalenconcert. Ook zullen handpan, tempelbel en chimes klinken. Een klankschalenconcert is een gelegenheid waarin stilte hoorbaar kan worden. Veel gehoorde reacties na een concert zijn: “Warme klanken”, “een weldaad”, “verbinding met mezelf en met alles”, “thuiskomen” en: “tot volgende week.”
Aan het begin van het concert is er voor wie dat wil gelegenheid voor het nemen van een klankbad: staan in een grote klankschaal (zie foto) die rondom in trilling wordt gebracht. Het voelen van de trilling aan je voeten is een uitnodiging om ‘uit je hoofd’ te komen, even te stoppen met piekeren, stressen, swipen en te voelen wat er nu op dit moment speelt.
Inloop vanaf 20:00, duur: ongeveer een uur,met een vrijwillige bijdrage na afloop draag je bij de instandhouding.

Man in joekel van klankschaal

  

Vrijheid toelaten

Er wordt nogal eens gedacht dat mediteren een manier is om jezelf te verbeteren. Maar als je mediteert om een doel te bereiken (bijv. om je prestaties te verhogen of beter te slapen) dan ben je bezig met ‘goed bezig’ zijn, bezig met plannen en resultaten en dat is niet mediteren. Mediteren heeft geen reden, behalve het ervaren van het huidige moment. 

Jezelf spiritueel of moreel proberen te ‘verbeteren’  is vruchteloos geworstel van een geest die in twee is gespleten: een gedeelte dat wil verbeteren en een ander gedeelte dat verbeterd moet worden.


Beter worden dan jezelf: sneller schieten dan  je eigen schaduw

Daarom wordt er gezegd dat de essentiële basis van zelfbeheersing niet discipline en dwang  is, maar vrijheid.  In het Westen geven we    (althans in theorie) toe dat acties pas werkelijk moreel kunnen zijn wanneer  ze gedaan worden in vrijheid.

Toch hebben wij deze vrijheid nooit toegelaten. Want wanneer staan we onszelf toe om alles te wezen wat wij zijn? Om te zien dat alle plussen en minnen, ‘goede’ en ‘slechte’ dingen, fundamenteel net zo natuurlijk en perfect zijn als de toppen en de dalen van de duinen. 

Want wanneer wij het goede, het absolute, vereenzelvigen met een goedheid die slechtheid buiten sluit, dan maken wij het onmogelijk om onszelf volledig te accepteren: wat niet in overeenstemming is met het goede (of: ‘de wil van God’) hoort dan dus niet bij Jezelf en mag onder geen enkele voorwaarde geaccepteerd worden.

Onze vrijheid komt dan tot stand met zulke catastrofale beloningen en straffen dat het helemaal geen vrijheid is. Het lijkt eerder op de totalitaire staat waarin iemand mag  stemmen tegen de regering maar altijd met het risico om te worden weggestuurd naar een concentratiekamp.  Op zo’n manier is het fundament van ons denken en doen niet zelf-acceptatie, maar de dreigende angst  van het fout en rot in de kern zijn.

Om creatief te kunnen doen en te kunnen groeien moeten we beginnen vanaf waar wij zijn, maar we kunnen helemaal niet beginnen wanneer we niet ‘helemaal hier’ zijn, zonder terughoudendheid, reserve of spijt. En met het ontbreken van zelf-acceptatie staan we altijd op gespannen voet met ons uitgangspunt, altijd onzeker over de grond waarop wij staan, altijd zo verdeeld tegen onszelf dat we niet kunnen handelen vanuit oprechtheid.

Er is altijd een risico dat fundamentele zelf-acceptatie iemand ongevoelig maakt voor het zien van het belang van morele waarden. Maar het enige wat dit zegt is dat zonder risico vrijheid niet bestaat. De angst dat zelf-acceptatie een einde maakt aan ethische beoordeling heeft geen grond, want wij zijn heel goed in staat onderscheid te maken tussen hoog en laag op welke plek op de wereld dan ook,  terwijl we tegelijkertijd beseffen dat er geen hoog en laag bestaat in het grotere raamwerk van de kosmos. Zelf-acceptatie is daarom de spirituele en psychologische equivalent van ruimte, van een vrijheid die onderscheidingsvermogen niet vernietigt maar mogelijk maakt.

Er wordt gezegd dat in stilte luisteren naar klankschalen helend werkt. Klankschalen worden ook wel helende schalen genoemd.  Een klankschalenconcert of -meditatie is een mogelijkheid om  heelheid te ervaren, helemaal hier te zijn. Je bent welkom.