WIJK AAN ZEE – Op zondag 11 augustus om 12 uur is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Inloop vanaf 11:30. Het concert duurt ongeveer een uur, de toegang is vrij, met een vrijwillige bijdrage na afloop draag je bij aan de instandhouding.

Je kunt een indruk krijgen van de populariteit van klankschalen wanneer je het woord googelt. In bijna ieder dorp en stad worden klankschalen bespeeld tijdens concerten, door mensen thuis, op scholen in gezondheidscentra en in wellness-resorts. Overheid noch organisaties hebben dit gestimuleerd. Het is dus de vriendelijke, diepgaande effectiviteit van de schalen zelf die ze van de Himalaya naar ons land hebben gebracht.

In Nederland worden klankschalen al mondjesmaat gebruikt bij medische instellingen zoals bijvoorbeeld Nieuw Unicum in Zandvoort. In Amerika waar de gangbare medische praktijken minder geïsoleerd zijn van wetenschappelijke ontwikkelingen in de ‘alternatieve’ geneeskunde  zijn ze veel verder dan in Nederland.

Het ziekenhuis in de Amerikaanse stad Hartford biedt de patiënten klankschalensessies. De website  van Hartford hospital zegt:

“Deelnemers voelen zich na afloop energieker, beter in balans, vrediger, met minder pijn en met meer helderheid van geest.” Hetzelfde artikel gaat verder: “de wetenschap heeft aangetoond dat iedere atoom een eigen vibrationele frequentie uitzendt en dus zenden ook de atomen van onze organen, ons bloed, botten en spieren vibrationele frequenties uit, de zgn. crystaline vibratie. Omdat ons lichaam voor 70-80% bestaat uit water dat trillingen goed geleidt, kan de harmonieuze trilling van de schalen de atomen in ons lichaam op een positieve manier beïnvloeden.” 

Klankschaal in Beverwijkse winkelstraat

Dr. Mitchell Gaynor, een letterlijk en figuurlijk toon-aangevende oncoloog bij het Strang-Cornell Kanker centrum in Manhattan New York, wordt een pionier genoemd op het gebied van ‘sound medicine’, geluids-geneeskunde. Sinds 1991 gebruikt hij geluid in de vorm van zang, muziek en klankschalen als complementaire therapie en met opmerkelijke resultaten. Hij adviseert kankerpatiënten om te mediteren en te luisteren naar Tibetaanse klankschalen.

Dr. Gaynor: ”Ik was absoluut verbaasd toen ik zag hoe diep en hoe snel mensen vanuit de enorme stress en angst rond kanker tot rust kunnen komen. De dag waarop iemand bij mij komt om de diagnose te horen kan de meest stressvolle dag in zijn of haar leven zijn. Als  ik bij dit eerste bezoek een klankschalensessie geef zijn mensen achteraf ook verbaasd dat zij juist op deze dag ook de het meest ontspannen moment in hun leven kunnen ervaren. Zo’n ervaring geeft heel veel kracht en vertrouwen.”

Mitchell Gaynor schreef diverse bestellers waaronder het boek ‘The gene therapy plan’ met de boodschap: pak de controle over je genetische lot met gezonde voeding, lifestyle, muziek en stress-reductie en minder toxische blootstelling (voeding/cosmetica). In het boek legt hij uit dat je met deze zaken letterlijk je DNA en je gen-expressie kunt veranderen.

Epigenetica, de toekomst van moderne geneeskunde

Mitchell Gaynor tijdens een lezing voor medici (te zien in het tweede filmpje onder dit artikel): “Als je een architect vraagt wat is het belangrijkste deel van een gebouw, dan zal hij zeggen: de fundering. Precies zo is het belangrijkste deel van gezondheid en genezing innerlijke vrede. Deze lezing gaat over een revolutionaire manier van genezen waar je waarschijnlijk niet zo veel over nagedacht hebt, maar het is werkelijk de toekomst van moderne geneeskunde, van holistische geneeskunde, de toekomst van preventieve geneeskunde.  En het heeft te maken met harmonie die begint bij het meest fundamentele niveau van leven en dat is ons DNA en onze genen.
Het gaat over het nieuwe wetenschappelijke gebied van Epigenetica.
Epi is het Griekse woord voor ‘boven’. Het betekent dus ‘boven het genoom’, dat zijn alle genen in je lichaam.

Je genetische lot is kneedbaar

Vroeger dachten we dat als er in jouw familie veel diabetes, kanker, hart- en vaatziekten of Alzheimer voorkwam dat je daar weinig of niets aan kon doen. Net als de kleur van je ogen en je haar  stond dat vast. Maar wat we nu weten is dat je genetische lot kneedbaar is.  Tijdens je hele leven. Het hangt samen met hoeveel stress je hebt in je lichaam, het hangt af van hoeveel innerlijke rust je hebt in je leven. Het hang af van hoeveel fastfood en bewerkt eten je stopt in je lichaam en het hangt af van hoeveel groenten, fruit, kruiden je stopt in je lichaam. Je kunt nieuwe hersencellen aanmaken ook wanneer je 90 jaar oud bent, als je je lichaam de juiste voeding geeft. Vroeger dacht men dat je dat alleen maar kon doen tot zolang je een tiener was. 

Meditatie en muziek activeren tumor-suppressiegenen 

En zover we kunnen zien gebruikte iedere cultuur vroeger en nu in de hele wereld muziek als onderdeel van geneeskundige praktijken. Onze huidige cultuur is de enige die dat niet doet. We zijn afgedwaald van de kracht van muziek en geluid. Het alsof je de smaak van zoet probeert te beschrijven aan iemand die geen smaak heeft. Dat is onmogelijk. Maar wanneer je meditaties doet dan kun je het wel voelen. En we kunnen het tegenwoordig ook meten op het niveau van genetische expressie. Er is een test die Heatmaps wordt genoemd die laat zien dat je tijdens meditatie en muziektherapie honderden genen kunt activeren. Bijvoorbeeld tumor-supressie genen.’

Nestel je in een authentieke rieten strandkorf, of luister liggend (zelf mat meenemen) naar de klank van de honderden jaren oude schalen. Voor deelnemers is een klankschaalconcert een moment van diepe ontspanning. Dit geeft ruimte en rust die wordt omschreven als weldadig.