WIJK AAN ZEE – Op vrijdag 5 juli om 20:30 is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Voor deelnemers is dit een speciale gelegenheid. Een moment van diepe ontspanning. Het rumoer in het hoofd mag verstillen. Dit geeft ruimte en rust die wordt omschreven als weldadig. Een ieder die dat wenst kan ook een klankbad ervaren: staan in een grote klankschaal die rondom in trilling wordt gebracht.

Deelname is vrij. Vrijwillige financiële bijdrage voor de instandhouding van de concerten is welkom. Het concert duurt ongeveer een uur. Inloop vanaf 20.00

Zen bij de Zon

De klankschalen, ook wel zingende-, of helende schalen genoemd, zijn handgemaakt en soms honderden jaren oud. Het luisteren naar klankschalen is een eenvoudige en doorgaans prettige manier om te mediteren. Deze keer wordt je uitgenodigd om van te voren (bijvoorbeeld nu) ,te bedenken of er een reden waarom je zou willen deelnemen? Bijvoorbeeld: beter slapen of: het gevoel hebben dat er tijd genoeg is?  Heb je een vraag? Stel deze in stilte aan jezelf. Tijdens het concert kun je dit weer helemaal loslaten. Na afloop kun je zien of er in de stilte een bruikbaar inzicht is opgekomen.

Vorm van stilte

Wanneer je ontspannen zittend op een stoel of comfortabel liggend op een mat (zelf meenemen) begint te luisteren naar de zingende schalen zou je al snel tot besef kunnen komen dat je eigenlijk op dit moment helemaal zo veel niet hoeft te doen. Er kan dan info komen uit het binnenste van je lichaam (proprioceptie).

Je voelt dan bijvoorbeeld hoe je zit en kunt dan zonder te kijken daar een mentale foto van maken. Meestal worden we onszelf gewaar wanneer we pijn, ongemak of emoties hebben. Je neemt jezelf nu waar in een ontspannen toestand. Die stilaan kan veranderen in een je bewust zijn van jouw aanwezigheid. De info die nu naar je toe kan komen is meer persoonlijk. Het kan je dan duidelijk worden wat belangrijk is voor jezelf of je kunt zien wat voor jou de juiste manier is om een bepaalde kwestie aan te pakken. Er ontstaat dan een vorm van stilte, een thuiskomen bij jezelf.

Tegelijk is er de info uit alle zintuigen, je bent alert. Je neemt de omgeving en de anderen en de klanken gemakkelijk waar, zonder jezelf te verliezen. Vanuit deze mildheid en neutraliteit kunnen inzichten naar boven komen of nieuwe ideeën die je nog niet had opgemerkt. Gun het jezelf, geniet er van. Je omgeving zal het ook opmerken en mee profiteren.

 

Is mediteren zweverig? Zoals met een vliegtuig de lucht in gaan? Nee, meditatie-oefeningen laten je niet wegzweven naar verre exotische oorden, ze sluiten juist aan op basisfuncties zoals onze ademhaling, het ruiken en het gehoor. Meditatie-oefeningen maken je opmerkzaam voor de realiteit: het heden en dat wat er zich nu aandient.