WIJK AAN ZEE – Op vrijdag 26 april om 20:30 is er in het Badgastenkerkje een meditatief piano- en handpanconcert met Jan-Paul Er wordt geopend met  geklingel van diverse soorten chimes, dat overvloeit in pianomuziek en vervolgens in handpan-spel. Het concert duurt ongeveer 40 minuten.
Inloop vanaf 20:00. Toegang vrij, na afloop is een vrijwillige bijdrage welkom voor instandhouding van e muziek en locatie.

Een handpan is een rond, metalen instrument dat met de hand of met vilten mallets bespeeld wordt en rijk is aan boventonen. 
Je hebt geen speciaal talent nodig om te kunnen genieten van een meditatie-concert. Je hoeft niets bijzonders te doen dan bereid zijn om even je telefoon uit te zetten, te luisteren en stil te zijn. Deelnemers beschrijven na een concert vaak dat iets wat vast zat is losgetrild. Dat kan bijvoorbeeld een gedachte zijn, een gevoel of een inzicht. Er kan ook specifiek lichamelijk iets loskomen. De rust en de ruimte die je tijdens het concert mag ervaren kun je na de sessie met je meenemen. 

De handpan die vrijdag in het badgastenkerkje zal klinken

Mediteren is ‘in.’ Bijna iedereen heeft er wel een idee over, maar wat is het nu eigenlijk mediteren? Is mediteren zweverig? Zoals met een vliegtuig de lucht in gaan? Nee, meditatie-oefeningen laten je niet wegzweven naar verre exotische oorden, ze sluiten juist aan op basisfuncties zoals onze ademhaling, het ruiken en het gehoor. Meditatie-oefeningen maken je opmerkzaam voor de realiteit: het heden en dat wat er zich nu aandient. 

Na enkele minuten ontspannen zitten luisteren, komt er ook info uit het binnenste van je lichaam (proprioceptie). Je voelt dan bijvoorbeeld hoe je zit. Je kunt dan zonder te kijken daar een mentale foto van maken. Meestal worden we onszelf gewaar wanneer we pijn, ongemak of emoties hebben. Je neemt jezelf nu waar in een ontspannen toestand. Die stilaan verandert in een je bewust zijn van jouw aanwezigheid. De info die nu naar je toe kan komen is meer persoonlijk. Het kan je dan duidelijk worden wat belangrijk is voor jezelf of zien wat voor jou de juiste manier is omeen bepaalde kwestie aan te pakken.

Er ontstaat een vorm van stilte een thuiskomen bij jezelf.
Tegelijk is er de info uit alle zintuigen, je bent heel alert. Je neemt de omgeving en de anderen gemakkelijk waar, zonder jezelf te verliezen. Vanuit deze mildheid en neutraliteit kunnen inzichten naar boven komen of nieuwe ideeën die je nog nooit had opgemerkt.