Op zondag 3 maart om 12 uur is er in het Badgastenkerkje een klankschalenconcert. Ook zullen oertrom, handpan, tingsha en rainstick klinken. Een klankschalenconcert is een gelegenheid waarin stilte hoorbaar kan worden. Veel gehoorde reacties na een concert zijn: “Warme klanken”, “een weldaad”, “wat een rust,” “verbinding met mezelf en met alles”, “thuiskomen.”

Om niet bij ieder concert dezelfde aankondiging te herhalen en omdat er belangstelling voor wordt getoond kijken we in dit artikel naar aspecten die er zijn rond klankschalen en meditatie.

In onze huidige Westerse leefstijl kan het makkelijk zo zijn dat je beter zorgt voor je auto dan voor je lichaam en geest. Hoeveel mensen die het heerlijk vinden achter het stuur te zitten van een glimmende en zacht ronkende auto, voelen zich net zo prettig in hun eigen lijf? Op dezelfde wijze waarop je je woning inricht en onderhoudt, kun je ook voor harmonie het nodige doen. Of laten. In stilte luisteren naar klankschalen en mediteren is even stoppen met doen, wat iets totaal anders is dan niets doen. Niets doen is veel moeilijker dan iets doen want zodra je moeite gaat doen om niets te doen ben je aan het forceren en dat heeft niets te maken met mediteren. We sporen onszelf en elkaar voortdurend aan om op te schieten, vol te houden, om aan regels te voldoen of er juist aan te ontsnappen, er uit te halen wat er in zit, dromen na te jagen, voet bij stuk te houden of te veranderen… Op deze zondagmiddag hoef je geen moeite te doen. Mediteren is niet -doen.

Harmonie komt zowel in je zelf als in je omgeving tot uiting

Zonder egocentrisch te zijn, zou je nooit uit het oog hoeven te verliezen dat je zelf de belangrijkste persoon in je leven bent. De wereld (be)staat niet los van jou en jij kan niet bestaan zonder de wereld. Jouw evenwicht beïnvloedt het evenwicht in je omgeving. Het straalt af naar je huisgenoten, collega’s, huisdieren,vrienden en mensen met wie je het niet zo goed kunt vinden.

Conflicten, ruzies, oorlogen, neiging tot uitsluiting komen voort uit in het verleden aangeleerde patronen, en ideeën. Als je goed oplet, zul je merken dat het steeds mechanisch werkt en dat het bepaald wordt door wat je al weet. Alles wat je geleerd – en meegemaakt hebt: het bekende.
Is er een deel van onze hersenen waar het denken en geheugen zich niet mee bemoeit? Proberen te zien of er in de geest een ruimte bestaat die niet is aangetast door het bekende, dat is mediteren.

Toegang vrij. Een vrijwillige financiële bijdrage voor de instandhouding van de concerten is welkom. Het concert duurt ongeveer een uur. Inloop vanaf 11.30.

Artikelen op deze website over klankschalen:
Mediteren met klankschalen

Klankschalen, bewust zijn en onbewust zijn

Klankschalen, het denken en de werkelijkheid

Wat is meditatie?