WIJK AAN ZEE – Naar aanleiding van zijn boek “Poreus STAAL” geeft Benno Graas vrijdag 14 december 2018 om 20:00  in het Badgastenkerkje een interactieve presentatie. Onder begeleiding van beelden, die hij tijdens zijn wereldreizen maakte, neemt hij ons mee naar de wonderlijke wereld van het toeval. Een bekend voorbeeld van toeval is dat je plotseling denkt aan iemand die je al jaren niet hebt gezien. Nog dezelfde dag kom je die persoon in levende lijve tegen. ”Hoe is het mogelijk!” roepen we dan.
Toegang: vrijwillige financiële bijdrage

Benno Graas tijdens een van zijn reizen met de motor. Wat is er met toeval aan de “hand“?

Aut(omont)eur Benno Graas beschrijft honderden wonderlijke toevalligheden die plaats vonden tijdens de vele reizen die hij samen met zijn partner maakte en in zijn dagelijkse leven met buren, vrienden, familie en collega’s.

Graas is geen psycholoog, kwantumfysicus, visionair leider of goeroe, maar een vrachtwagenmonteur die bouten in elkaar draait, apparaten met elkaar verbindt en, als dit allemaal klopt, de tandwielen laat draaien waarna het voertuig in beweging komt. Na zo’n vijftienhonderd toevalligheden te hebben verzameld, is hij gepassioneerd op zoek gegaan naar het  ontbrekende ’tandwiel’ dat over onoverbrugbare afstanden gebeurtenissen in beweging brengt. Hij neemt de lezer mee op zijn fascinerende zoektocht waaruit blijkt dat niets op zichzelf staat.

Aan de hand van wetenschap, filosofie, religie, spiritualiteit en zelfonderzoek probeert hij een antwoord te vinden op het wonderlijke fenomeen van het toeval.

Benno op zijn trouwe Enfield motor op het hoge duin in Wijk aan Zee: o, wat is het hier mooi.

Uit het boek Poreus staal:

Livingstone

Het is zaterdag wanneer we op een klein stadscampingkje in Livingstone (Gambia) ons ontbijt nuttigen. In gedachten ben ik even in de Zaanstreek alwaar ik normaliter op deze dag met mijn kolenvlet zou varen bij de Zaandijkersluis. De dag hiervoor vroeg ik me nog af of mijn maat, Luc, nog zou varen.  Naast ons komt een ander stel toeristen zitten. We wisselen  in het Engels wat reizigersinformatie uit. Maar al gauw blijken zij ook Nederlanders te zijn. Lachend over ons crackie Engels  blijkt verder, dat we niet ver van elkaar wonen: Zij in Zaandijk en wij in Wormerveer. Opeens hoor ik hem tegen haar zeggen: “Ja Annet, vandaag zou je anders bij de Zaandijkerssluis staan…”

Gevulde koek

Op mijn werk in de vrachtwagengarage is de gevulde koek automaat al anderhalve week leeg. In mijn rituele beleving dat er bij  koffie koek hoort, besluit ik – net voor koffietijd – een proefrit met een vrachtwagen te maken om bij het Shell tankstation, een paar kilometer verderop, een koek te kopen. Aansluitend in de rij voor de balie kijkt de man voor me over zijn schouder en we herkennen elkaar. Ik laat hem de gevulde koek zien. Het is de man die de koekautomaten altijd bij ons aanvult.

Diamant

Het element koolstof is een van de belangrijkste bouwstenen op aarde. Koolstof heeft daarom vele verschijningsvormen. Onder hoge druk verandert de moleculaire structuur in de briljante schoonheid van een diamant. Mensen die onder grote druk staan. vallen vaak terug tot primair koolstof  (burn -out), om van daaruit te transformeren tot diamant. Voor veel mensen opent een burn-out uiteindelijk de transformatie tot bewustwording van hun innerlijke magistrale diamant… Want verdriet en ellende kunnen de tuin van mededogen zijn, schreef Rumi. Als je je hart door alles heen open houdt kan de pijn je grootste bondgenoot worden in je zoektocht naar liefde en wijsheid.