Op 16 september om 12 uur  is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje aan de Julianaweg in Wijk aan Zee. Het concert wordt ingeluid met handpanspel en belletjes en zullen er ting-sha, rainstick,stem en gongs klinken. Ook is er gelegenheid om een klankbad te ervaren: staan in een grote klankschaal die rondom in trilling wordt gebracht. Er zijn diverse soorten stoelen aanwezig. Neem zelf een matje en evt kussentje mee als je liggend wilt luisteren. De concerten in het kerkje vinden plaats zonder entreeprijs, -subsidie, -sponsoring en zonder horeca. Deelnemers kunnen hun belevenis na afloop waarderen met een vrijwillige financiële bijdrage.

Je hebt geen speciaal talent nodig om te genieten van een klankschalenconcert. Je hoeft niets bijzonders te doen dan bereid zijn om te luisteren en stil te zijn. Deelnemers beschrijven na een klankschalenconcert vaak dat iets wat vast zat is losgetrild. Dat kan bijvoorbeeld een gedachte zijn, een gevoel of een inzicht. Er kan ook heel specifiek lichamelijk iets loskomen.  De rust die je tijdens het concert mag ervaren kun je na de sessie met je meenemen.

Zijn klankschalen zweverig?

Sommige mensen zien mediteren en stilte als een zwaktebod of als een vlucht voor de realiteit. Maar stilte is heel krachtig. Wanneer we onze denkbeelden, aangeleerde kennis, onze selectieve opvattingen, ideeën en oordelen waar we aan vasthouden ook kunnen loslaten dan maken we ruimte.  Alle kennis die ooit is opgedaan komt vanuit het onbekende.  Uit het ongekende waarvan we niet weten hoe groot het is. We hebben  geen idee hoeveel er is dat we (nog) niet weten. Evenredig met het toenemen van kennis groeit de omvang van het besef van onze onwetendheid. Nieuwe inzichten en briljante ingevingen ontstaan vaak op momenten dat het denken even stopt.

De basisvoorwaarde om de roep van de schoonheid te kunnen horen en er gehoor aan te geven is stilte. Zonder stilte in jezelf en met je hoofd en lichaam vol lawaai, kun je de roep van de schoonheid niet horen. We hebben geen tijd om naar ons hart te luisteren. Door mindfulness te beoefenen verstomt het lawaai in ons. Zonder mindfulness worden we door van alles en nog wat meegezogen. Soms door spijt en verdriet ten aanzien van ons verleden. Wanneer we met gedachten oude herinneringen en ervaringen  herleven zitten we opgesloten in de gevangenis van het verleden. Wanneer we ons zorgen maken en bang zijn voor de toekomst  zitten we net zo gevangen en missen we de directe ervaring.

Zelfs wie probeert om in het huidige moment aanwezig te zijn, wordt vaak nog afgeleid en kan zich leeg voelen alsof hij een vacuüm met zich meedraagt. Misschien verlang je ergens naar, verwacht je iets, of wacht je op iets wat je leven een beetje opwindender zal maken. Je kijkt uit naar iets dat je leven zal veranderen, omdat je je huidige situatie maar saai, niet speciaal genoeg vindt.

Mindfulness wordt vaak omschreven als een bel die ons eraan herinnert om te stoppen en stil te luisteren. Je kunt daadwerkelijk een bel of een klankschaal gebruiken om je te helpen herinneren je niet te laten meeslepen door het lawaai om je heen en in jezelf.  Als je de bel hoort stop je. Je volgt je in-enuitademing en maakt ruimte voor stilte. Je kan jezelf zeggen: ‘Ik adem in en ben me bewust van mijn inademing’. Zo kun je al het lawaai- het gekakel over verleden, toekomst en het verlangen naar meer in jezelf stoppen. Door slechts twee à drie seconden mindful te ademen, kun je wakker worden en ervaren dát je leeft en dát je ademt. Je bent hier. Je bestaat. Het lawaai in onszelf verdwijnt als vanzelf en er is een diepe ruimte, heel krachtig en sprekend. Je kunt gehoor geven aan de schoonheid om je heen: ‘Hier ben ik.

De opgave is niet om je terug te trekken, niet om het licht in jezelf veilig op te sluiten. Maar om de uitdaging aan te gaan in de realiteit contact te houden met je innerlijke inspiratiebron. De opgave is om je spirituele beleving in het dagelijks leven vorm te geven.  Net zoals mindfulness herinneren klankschalen ons aan de realiteit. Klankschalen zijn tenminste net zo zweverig als de realiteit.

Programma 16 september

11:30 inloop
12:00 Klankbad en klankschalenconcert
+/- 13:00 koffie, thee

Artikelen over klankschalen op deze website:

Klankschalen, bewust zijn en onbewust zijn

Klankschalen, het denken en de werkelijkheid