Dame met  een hoofletter D in een grote klankschaal

WIJK AAN ZEE – Iedere tweede zondag van de maand is er een klankschaalconcert in het badgastenkerkje. Op zondag 14 oktober is het weer zover.  Vanaf 12 uur is er gelegenheid om een klankbad te ervaren: staan in een grote klankschaal die rondom in trilling wordt gebracht.

Vervolgens wordt de handpan bespeeld en er zullen naast diverse klankschalen ook ting-sha, rainstick, stem en diepe gongs klinken. Er zijn verschillende soorten stoelen aanwezig en tien matten. Je mag ook zelf een mat en evt kussen of dekentje meenemen als je liggend wilt luisteren. De concerten worden gegeven door Marouscha Zandstra en Jan-Paul van der Meij.

Het luisteren naar klankschalen is een heel eenvoudige manier om te mediteren. Eén van de redenen waarom je kunt mediteren is dat er helemaal geen reden, geen doel is om dat te doen. In dat opzicht is mediteren iets heel anders dan alle andere dingen die we doen, behalve misschien muziek maken, huppelen en dansen. Want muziek maak je ook niet om zo vlug mogelijk een bepaald punt, bijvoorbeeld het eind van de compositie, te bereiken. Zo is ook het doel van dansen niet om zo efficiënt mogelijk op een bepaald punt van de dansvloer uit te komen, zoals je doet wanneer je op reis bent. Wanneer je aan het dansen bent is de reis zelf het doel. En zo is het ook met luisteren naar klankschalen.

Als je mediteert voor één of ander uitgesteld doel zoals bijvoorbeeld het verbeteren van je hersenfunctie, verbeteren van je karakter, of om efficiënter door het leven te kunnen gaan dan richt je je blik op de toekomst en ben je dus níet aan het mediteren! De grap is dat je voor geen enkele reden mediteert behalve voor het plezier ervan. Het is niet iets dat je doet als een plicht of omdat het goed is, of om je zelf  te disciplineren.  Dat is iets waar religies en methodes zich mee bezig houden. Mediteren op de juiste manier heeft daar niets mee te maken. Het is aankomen in het heden, dansen met het eeuwige nu. Het brengt ons in een staat van vrede waar we kunnen zien dat de ziel van het leven, de plaats waar het gebeurt, simpelweg hier is en nu.

Programma zondag 14 oktober

11:30 inloop
12:00 -13:00 concert
De concerten in het kerkje vinden plaats zonder entreeprijs, -subsidie, -sponsoring en zonder horeca. Na het concert is er mogelijkheid een vrijwillige financiële bijdrage te geven.

Locatie:  Badgastenkerkje Wijk aan Zee

Artikelen m.b.t.  klankschalen op deze website:

Klankschalen, bewust zijn en onbewust zijn

Klankschalen, het denken en de werkelijkheid