WIJK AAN ZEE – Op zondag 19 augustus is er een klankbad en klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Neem als je liggend wilt luisteren een matje/bedje en evt. kussen mee. Zittend luisteren kan ook er zijn stoelen aanwezig. Tijdens het concert klinken er naast klankschalen ook handpan, ting-sha, rainstick en zachte diepe trillingen van de grote gong.

Man met hamer in klankschaal foto JP van der Meij

Rust, vertrouwen en verbinding

Het luisteren naar klankschalen kan het ervaren van rust, vertrouwen en verbinding bevorderen. Een uurtje stoppen met praten en becommentariëren en luisteren naar je adem en de klankschalen is een mogelijkheid om toegang te krijgen tot diepere lagen.  De bekende neuro-wetenschapper Dick Swaab stelt dat wij onze beslissingen onbewust nemen. Via de hersenscanner kan gezien worden welke keuze een proefpersoon gaat maken 7 seconden vóórdat de persoon zich bewust wordt van zijn keuze.

“Bij slechts een klein deel van wat wij doen speelt ons bewustzijn een rol” zegt Hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis in zijn boek ‘Het slimme onbewuste’.  Aan de hand van vele onderzoeken en praktijkvoorbeelden laat Dijksterhuis zien dat het onbewuste veel groter is en veel meer (tegelijk) doet dan het bewuste.  Op de voorkant van het boek prijkt veelzeggend een ijsberg. Het kan veel rust geven om te ervaren dat het gedeelte onder de oppervlakte ons draagt en verbindt.

Als vanzelf

“Al het primaire, en daarmee al het echte in mensen werkt als de krachten van de natuur: onbewust.  Als je wat wilt bereiken in zaken, met schrijven, schilderen of wat anders moet je de regels volgen zonder ze te kennen.” is een uitspraak van Arthur Schopenhauer. Je bent een soort doorgeefluik van wat je onbewuste je aanreikt. Iemand als Picasso vatte dit extreem op. Hij schilderde op de ‘automatische piloot’ en als het even wat minder lukte dan stopte hij of begon hij overnieuw. Picasso was een van de velen die beseffen dat het bewustzijn zich niet met creatieve processen mag bemoeien.  John Lennon zong een ode aan zijn intuïtie met het nummer Intuïtion En (what’s in a name) Doemaar zingt: Ik doe de dingen die ik doe met mijn ogen dicht.”

Ons bewustzijn is als een nieuwslezer

Wat in het Oosten al eeuwenlang bekend is wordt nu bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Het heeft er alle schijn van dat ons bewustzijn achter de feiten aanhobbelt. Het bewustzijn is als een persvoorlichter of  een nieuwslezer. Terwijl hij er alleen een verhaal over maakt en dat naar buiten brengt heeft hij de indruk dat hij zelf het nieuws is. De meesten van ons identificeren  zich met dit verhalende zelf.

Als we ‘ik’ zeggen bedoelen we het verhaal in ons hoofd niet de stortvloed van ervaringen die we voortdurend ondergaan. Een kleine passage uit de door DWDD tot boek van de maand uitgeroepen bestseller Homo Deus:  “Het maakt niet uit dat de plot vol leugens zit en dat die constant herschreven wordt, zodat het verhaal van vandaag totaal in tegenspraak kan zijn met dat van gisteren.  Het belangrijkste is dat we altijd het gevoel houden dat we van de wieg tot het graf ( en evt ook daarna) één onveranderlijke identiteit hebben.”  De schrijver van dit populaire boek Yuval Noah Harari noemt de overtuiging dat wij als individu bestaan een ’twijfelachtig liberaal geloof’.  Hoewel de wetenschap pogingen daartoe onderneemt  heeft zij tot op heden geen ondeelbaar  ‘individable’,   duidelijk consistent  innerlijk zelf kunnen vinden.

Het verhaal dat wij maken over de werkelijkheid scheidt  ons af  van de directe beleving. De werkelijkheid is een voortdurende stroom van ervaringen.   Als je stromend water van een rivier opvangt in een emmer in een woord of in een beeld dan is het geen stromend water meer.
Wanneer je je als waarnemer niet afzondert van het waargenomene daar is aandacht. Als je cortex zich bewust is van iets. Bijvoorbeeld door bezig te zijn met luisteren naar muziek dan luister je al niet meer, dan heb je je afgezonderd. Luisteren naar de langgerekte tonen van klankschalen bieden een kans om in de directe beleving te komen.

Al weten we niet eens precies wat het is, hebben we bewustzijn nodig om deze wereld te kunnen ervaren en erin te overleven.  Problemen ontstaan wanneer we het bewustzijn overwaarderen of denken dat dit het enige is.  Problemen ontstaan wanneer we ons afscheiden van onze natuur.  Mediteren en luisteren naar klankschalen kan je dichterbij een oplossing voor een probleem brengen en helpen moeilijke dingen voorbij te laten gaan.

Het kan ook gewoon zijn dat een klankschalenconcert goed is voor een heerlijk ontspannend en verkwikkend slaapje.  :-)

Aanbevolen artikel op deze website: klankschalen en de hoogste kracht van het denken

11:00 inloop
11:30 klankbad en concert
+/- 12:30 koffie, thee
Het klankschalenconcert wordt mogelijk met uw vrijwillige bijdrage