Fotografie

Onderstaande afbeeldingen en teksten mogen gebruikt worden met:
* Bronvermelding: Studio JP
* Vrijwillige bijdrage op: NL36RABO 0388002123 t.n.v. J.P.J. van der Meij

 

Beeldenpark in stralend voorjaarszonnetje

11 mei 2017.  Beeldenpark een Zee van Staal koestert zich in het voorjaarszonnetje.  het park werd in 1999 opgebouwd om de harde grens tussen industrie en natuur te verzachten en heeft vandaag nog steeds die functie. Harde grenzen verzachten is tegenwoordig populair. Je ziet het bijvoorbeeld ook in natuurbeheer waar geleidelijke overgangen worden gecreëerd bij slootkanten en bosranden.

‘Loveboat’  buitengaats bij IJmuiden

10  mei 2017. Vlak voor het donker werd koos deze enorme ‘Love Boat’ – een cruise schip van het Duitse bedrijf Aida-  open zee.  Gefotografeerd op het moment dat hij het puntje van de pieren passeerde.

 

Windmolens bij Wijk aan Zee

De skyline van Wijk aan Zee gezien vanuit het Noorden.  In hoeverre de skyline verandert na de bouw  van nieuwe windmolens  zal in de loop van dit jaar zichtbaar worden. De geplande turbines met een tiphoogte van 125 meter zijn beduidend hoger en de bedachte locatie is dichterbij het dorp Wijk aan Zee dan de bestaande turbines op deze foto.

april 2017 uitzicht vanaf paasduin wijk aan zee richting pieren van het noordzeekanaal

Ziet ze vliegen

23 april 2017 strand heemskerk paraglider

Pist in mist

4 april dorpsweide wijk aan zee zeevlam en paard

“Boeiend”, lijkt dit paard te willen zeggen terwijl het zijn rug keert naar een niet alledaags natuurverschijnsel:  zeemist. Op deze zonnige aprildag  rolt koude damp vanuit zee over de duinen Wijk aan Zee in en zorgt plaatselijk voor zeer dichte mist. De zonnewarmte boven het land doet de mist als sneeuw voor de zon weer optrekken. Precies op dit moment zet het paard de sluizen open en draagt zo zijn eigen steentje bij aan het bijzondere spel van licht, vocht en warmte.

 

Stuifproject tot stilstand

 

april 2017 stuifproject wijk aan zee  de skyline van wijk aan zee van de andere kant bekeken

Overal langs de kust lukt het natuurontwikkelaars om duinen aan het stuiven te krijgen maar niet in Wijk aan Zee. Een stuifproject in de zeeduinen aan de Zuidkant van het dorp is 10 jaar na de aanleg bijna volledig tot stilstand gekomen. Op andere plekken volstaat het om met graafmachines gras en struiken te verwijderen. De wind krijgt dan  vrijspel en doet de rest. Dit natuurproject was één van de compensaties die  stichting Duinbehoud kreeg in ruil voor het intrekken van juridische bezwaren. In het bezwaar dat de stichting bij de provincie Noord Holland had neergelegd tegen een aangepaste milieu vergunning voor Tata (toen Corus) werd geeist dat de beschermde natuur rond het bedrijf getoetst zou moeten worden op schade door de bedrijfsvoering. Saillant detail: in dezelfde periode  werd de directeur van de milieudienst IJmond directeur bij Duinbehoud.
Kale zandplekken in Wijk aan Zee zouden versneld dichtgroeien omdat  het plakkende industriele spul dat in het dorp aangetroffen wordt op auto’s en ramen ook neerdaalt op het zand. Dit vormt een dun korstje dat het stuiven tegenhoudt. Eerst gaan op die laag  algen groeien en daarna andere planten.  Het uitgebluste stuifproject ligt in het Zuidelijkste puntje van het Natura 2000 gebied bij Wijk aan Zee. Hier op de rand van industrie waar nieuwe natuur begint het beschermde natuurgebied en hier houdt zij ook letterlijk op.