Fotografie

Onderstaande afbeeldingen en teksten mogen gebruikt worden met:
* Bronvermelding: Studio JP
* Vrijwillige bijdrage op: NL36RABO 0388002123 t.n.v. J.P.J. van der Meij

Natura 2000

Beeldenpark Een Zee van Staal bij Wijk aan zee is één van de 160 gebieden in Nederland die vorig jaar zijn aangewezen als Natura 2000 gebied: beschermde Europese natuur.
Ongeveer gelijktijdig kreeg het aanpalende zware industriegebied de status”Tijdelijke Natuur”
Op die manier vervagen  grenzen zoals die vroeger werden waargenomen tussen industrie, natuur en cultuur. De natuur wordt weer gezien zoals zij altijd al was: één groot geheel waar alles deel van uitmaakt: één pot nat.

Verschijntruc en verdwijntruc

Een wandelaar met hond verschijnt uit de mist en  verdwijnt  er langzaam weer in terwijl hij een rondje loopt langs de Wijk aan Zeede dorpswei.
2 december 2017

Trein N.S. station en spits van kerk Beverwijk

Een sprinter bij NS station Beverwijk. Het aantal treinen dat stopt voor deze stad is het afgelopen jaar flink beperkt. Zo rijdt de intercity alleen nog tijdens de spits.

 

Torens van Wijk aan Zee

 

Het juiste beeld

Een goede persfotograaf weet precies hoe hij een foto moet kaderen om een juist beeld van de realiteit te geven. Daar zit een groot deel van de macht van de media. Zij bepalen wat op een bepaald moment een ‘juist’ beeld is. Waarop richt je de nieuwsfocus? Hoe ver zoem je in of zoem je uit? Foto is genomen bij Holland op zijn Smalst – Beverwij

 

Woud van hijskranen

Om de grootste sluis ter wereld te bouwen zijn er heel wat hoge hijskranen nodig.
IJmuiden 2 oktober 2017

IJmuiden, aanleg nieuwe sluis

 

Breestraat Barriers

“Barriers” worden ze genoemd, de rood-witte plastics die het winkelend publiek tijdens de vernieuwing van de Breestraat in veilige banen leiden. Of de winkelstraat ooit weer Oude Glorie zal kennen of Nieuwe Glorie? Daarover lopen de verwachtingen uiteen. Hoe dan ook, voor het zover is zullen er een paar barriers zijn genomen.

 

Rode wolk bij Rode Kruis

BEVERWIJK – 1 augustus. Op dinsdagochtend rond kwart over tien was een rode wolk zichtbaar boven Beverwijk. Op Facebook verschenen diverse foto’s van het kleurrijke fenomeen. De foto’s hieronderzijn gemaakt vanaf het stationsplein, precies naast het deel van het gemeentehuis waar  de Omgevingsdienst IJmond (voorheen: MIlieudienst)  gehuisvest is. Een Indiaas uitziende man die het schouwspel gade sloeg vanuit een Connexxionbus hoorde ik zeggen: “That is not from industry. Industry only makes white clouds” Iemand anders zei; “Die wolk is prachtig!” De Indiase man maakte een foto en de bus reed weg.

Regenboog intenser dan ooit

12 juni 2017 Boven het Gaasterbos in Wijk aan Zee verscheen zondagavond rond half 10 een regenboog met een ongekende helderheid. De intensiteit van de kleuren was wellicht een gevolg van de grote zonkracht op die dag. Volgens het R.i.v.m. was de zonkracht op zondag 8.7,  In vele culturen wordt de regenboog gezien als een vriendelijk teken van god of de goden aan de mensen. Bij sommige stammen in Afrika wordt de regenboog beschouwd als brenger of bewaker van schatten. Of als een beschermende arm om de hele aarde. Het spel van licht en kleur bij Wijk aan Zee duurde een paar minuten.

 

Silhouet

2 juni 2017. Een avond in juni. De zon verdwijnt achter de kim. Lichtjes van residentie Westerduin (links) springen aan. Toch is het nog niet helemaal donker. Een laatste restje zonlicht weerkaatst in de lucht. De dorpskerk van Wijk aan Zee wordt een silhouet. Een boot vaart voorbij. Een fotograaf ziet het en zegt: klik.

Biologische bijen in Wijk aan Zee

27 mei 2015 Dankzij de Wijk aan Zeese Rowana Raatsie is er nu een bijenkorf in de badplaats. Zij deed eerst uitgebreid studie naar biologisch bijenhouden, organiseerde een zaadplantactie voor bijvriendelijke bloemen waar tientallen Wijk aan Zeeërs aan meewerkten. Ze regelde een onderkomen voor de bijen en vond een plekje voor ze in het bos. Zaterdag was het eindelijk zover: er kwam een zwerm vrij in Amsterdam. Die werd gisteren naar Wijk aan Zee getransporteerd. Het was een kwestie van geduld en tactiek om de duizenden beestjes voor het donker in de korf te krijgen. Dat is gelukt. De volgende ochtend waren de bijen ‘buzzy” met het verkennen van hun nieuwe omgeving.

Videoverslag van Jan-Paul van der Meij.

 

 

‘Loveboat’  buitengaats bij IJmuiden

10  mei 2017. Vlak voor het donker werd koos deze enorme ‘Love Boat’ – een cruise schip van het Duitse bedrijf Aida-  open zee.  Gefotografeerd op het moment dat hij het puntje van de pieren passeerde.

 

Ziet ze vliegen

23 april 2017 strand heemskerk paraglider

Pist in mist

4 april dorpsweide wijk aan zee zeevlam en paard

“Boeiend”, lijkt dit paard te willen zeggen terwijl het zijn rug keert naar een niet alledaags natuurverschijnsel:  zeemist. Op deze zonnige aprildag  rolt koude damp vanuit zee over de duinen Wijk aan Zee in en zorgt plaatselijk voor zeer dichte mist. De zonnewarmte boven het land doet de mist als sneeuw voor de zon weer optrekken. Precies op dit moment zet het paard de sluizen open en draagt zo zijn eigen steentje bij aan het bijzondere spel van licht, vocht en warmte.