WIJK AAN ZEE – Op DONDERdag 16 juli om 20:00 uur is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. In stilte luisteren naar de heerlijk ontspannende klanken van Tibetaanse klankschalen, handpan, chimes en gong. Het is nodig om te reserveren:

Reserveren klankschalenconcert 16 juli

Inloop vanaf 19:30. Het concert duurt ongeveer een uur. Er wordt geen entree geheven je bijdrage naar draagkracht is welkom voor de instandhouding. Er zijn matten en kussens aanwezig. Je mag ook je eigen mat meenemen. Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel, een bankstel of een klassieke rieten strandstoel.

Stoppen, kalmeren, rusten, helen

We ondernemen tegenwoordig in ons dagelijkse leven veel intensieve activiteiten. Ga maar eens na wat je allemaal doet op een dag. Veel mensen rennen van hot naar her met de aandacht voortdurend naar buiten gericht. Ook de tijd die je aan (of in) je telefoon, aan filmpjes, games, autorijden of aan ‘nieuws’ besteedt gaat je aandacht naar buiten. Regelmatig even ‘stil’ zijn en naar binnen gaan is heel zinnig en fijn. ‘Dagelijks 20 minuten diepe meditatieve rust neutraliseert de negatieve effecten van stress.

De verschillende fases die je tijdens een klankmeditatie kunt doorlopen zijn:


1 Stoppen

(met druk zijn/ je best doen / commentaar te leveren)
En wanneer je merkt dat je je nog steeds zoals gewoonlijk van de ene gedachte naar de volgende mee laat nemen herken dan die macht der gewoonte vriendelijk op laat het voor wat het is en richt je je op je ademhaling.

2 Kalmeren

Als je een stroom van gedachten waarneemt, er niet over oordeelt en die stroom met mildheid beziet komt er na een aantal minuten een andere energie aan het licht. De onrust neemt af. Je proeft iets van kalmte, als een fris glas water op een hete dag.

3 Rusten

Zodra je enige kalmte voelt kun je jezelf uitnodigen hierin te rusten. Voel je als een blad dat langzaam naar de grond dwarrelt of stel je geest voor als troebel water, dat steeds helderder wordt nu je gedachten als modderdeeltjes langzaam naar de bodem zinken. Zo kun je ook omgaan met emoties die op kunnen komen: voel je een emotie, ga niet mee in het verklaren, het beoordelen, het onderdrukken of proberen vast te houden van de emotie.

Het denken over mogelijke oorzaken, strategieën en oplossingen naar aanleiding van een emotie kan zich eindeloos voortzetten zonder je vrede en harmonie te brengen. Bovendien zal je zo niet veel nieuws ontdekken. Voel in plaats daarvan de energie van je emotie in je lijf. Ergens is er een speciale plek die resoneert met die specifieke emotie. Laat je aandacht op deze lichamelijke gewaarwording rusten en wees nieuwsgierig. Wees open. Neem zonder vooroordelen waar. Wees getuige.

4 Helen

Helen gebeurt wanneer al je indrukken tot rust kunnen komen. Het is een proces dat we niet kunnen afdwingen of sturen. Wel kunnen we voorwaarden scheppen om heling mogelijk te maken.

Zink naar je zijn
Adem
Wees aanwezig voor jezelf
Kom thuis
Laat alle zoeken los
Laat alle doen los
Rust

Hits: 123