WIJK AAN ZEE – Op vrijdag 6 september om 20:30 is er in het Badgastenkerkje een klankschalenconcert. Nestel je in een klassieke rieten strandkorf, op een bank of een stoel, of luister liggend (zelf mat meenemen) naar de klank van de honderden jaren oude schalen. Voor deelnemers is een klankschaalconcert een moment van diepe ontspanning. Dit geeft ruimte en rust die wordt omschreven als weldadig.
Inloop vanaf 20:00, duur: ongeveer een uur, toegang vrij, met een vrijwillige bijdrage na afloop draag je bij aan de instandhouding.

Hoewel er steeds meer bekend wordt over de effecten op de hersenen van het luisteren naar boventonen van klankschalen en de vele biochemische effecten van mediteren zijn de mysteriën daarmee allerminst ontrafelt. Als je het geheim van schoonheid probeert te ontrafelen door een bloem te ontleden kom je tot de toch wat onbevredigende conclusie dat de bloem daardoor niet meer bestaat. Want juist omdat schoonheid een mysterie is, is zij schoonheid. En wanneer het gewone leven als een diepgaand mysterie wordt ervaren komen we in de buurt van wijsheid.

Het addertje onder het gras is natuurlijk dat elk wijsheidsniveau een tegenhanger in dwaasheid heeft en de twee zo sterk op elkaar lijken dat de wijze mens alleen maar wijs is omdat hij onderscheid tussen beide kan maken.

De hoogste en laagste noten van muzikaal geluid zijn onhoorbaar en de onwetende en wijze worden allebei met mysterie geconfronteerd. Het verschil tussen beide is dat ook al zou je het mysterie aan de wijze verklaren, het nog steeds mysterieus zou zijn. Want de dwaas zou denken dat hij daardoor wijs is geworden, de wijze zou weten dat hij nog steeds een dwaas is.

Als een wetenschapper tegen iemand zegt dat de donder niet de muziek van de goden is, maar het gevolg van elektrische storingen, maakt dat de donder voor hem niet minder geweldig. En als een of andere cultuurbarbaar tegen hem zegt dat vioolspel niets anders is dan met paardenhaar langs kattendarmen schrapen, verwondert hij zich eenvoudigweg over het feit dat er een melodie kan voortkomen uit dingen die er zo onaantrekkelijk uitzien.

En zo is het ook met het universum: geen hoeveelheid intellectuele kennis kan het verklaren, want filosofie en wetenschap kunnen slechts haar mechanismes onthullen, maar nooit haar betekenis of, zoals de Chinezen het noemen haar Tao.

Het interessante aan verklaringen is dat ze geen verklaring bieden. En het gevaarlijke aan verklaringen is dat wanneer ze serieus genoeg genomen worden en ver genoeg worden doorgevoerd, ze dingen eenvoudigweg wegredeneren.

Kun je liefde meten? Kun je liefde weten? Is het bestaan van liefde wetenschappelijk aangetoond?

En zelfs als je je toevlucht neemt tot de ultieme krankzinnigheid van het wegredeneren van alle dingen, is er nog steeds het ondoordringbare mysterie van wíe de verklaring geeft en waaróm.

Wijsheid heeft niets te maken met kennis. Wijsheid heeft te maken met onschuld. Kennis komt van buitenaf. Wijsheid welt op van binnenuit. Kennis voelt als beloning voor het ego. Wijsheid komt alleen op wanneer het ego is vergeten.

Spiritualiteit is een diep gevoel van innerlijke vrijheid dat is gebaseerd op het besef dat het zelf volledig verenigd en in harmonie is met het leven, met God, met het Zelf van het universum, of hoe je dat principe ook noemt. Spiritualiteit is het besef dat die vereniging altijd al heeft bestaan, ook al wist je dat niet, en dat niets in de wereld en niets wat je zelf kunt doen de vereniging kan vernietigen.

Voor de vrije mens zit er net zoveel goddelijkheid en mysterie in het kijken naar meeuwen op de kiepkraan van Harsco metals , als in je eentje op een berg onder de sterren mediteren. Met het schillen van aardappelen druk je net zoveel van die vrijheid uit als met het ten gehore brengen van een fuga met een kathedraalorgel. Want de vrije mens is zich bewust geworden van het mysterie dat de totale kracht van het universum werkzaam is in de meest bescheiden dingen, de meest bescheiden gedachten en de meest bescheiden daden. Hij weet dat hij ondanks alle fouten, verbeeldingen en angsten geen moment kan stoppen met het deel hebben aan de geweldige vrijheid van die kracht. Hij weet dat hij die kracht zowel tijdens het leven als het doodgaan tot uitdrukking brengt, en ook in het scheppen en vernietigen, in het wijs en dwaas zijn.

In stilte luisteren naar de klank van klankschalen is een eenvoudige mogelijkheid om te mediteren. Met de klanken gaat als vanzelf. Dit kan het ervaren van verbinding met jezelf en met de realiteit (dat wat is zoals het is), bevorderen.

Je bent van harte welkom
bij een of meer klankschaalconcerten in het Badgastenkerkje