Lezing over lachen met Maarten Vos in Badgastenkerkje

 Maarten Vos is lachcoach en docent lachyoga en geeft al 12 jaar lachworkshops. Op 7 januari geeft hij in het Badgastenkerkje een powerpoint presentatie over lachyoga. Hij legt uit waarom lachen gezond is en gaat met je aan de lach!!

Lachyoga is:

– Lachen zonder reden. Je hebt geen grappen nodig. Je gaat “gewoon” lachen omdat het goed voelt. Je ervaart datje in je goede energiestroom komt.
– Je ademt en lacht vanuit je buik waardoor je organen goed gemasseerd worden
– Je lacht samen, contact maken is belangrijk, door naar elkaar te glimlachen versterk je elkaars lachen.
-Lachyoga is ontwikkeld door een arts uit India: Madan Kataria en wordt over de hele wereld in 70 landen gedaan.

Door te lachen maken we endorfine aan, ons gelukshormoon. Lachen ontspant, relativeert, verhoogt je weerstand , vermindert zorgen en verbetert je stemming. Lachen haalt het mooiste in je naar boven en vergroot je verbondenheid met anderen. Een lachsessie bestaat uit ademhalingsoefeningen, lachoefeningen en ontspanning. Na de lachsessie krijg je een lijstje met lachtips mee naar huis.

Maarten Vos

Orthopedagoog en dramadocent Maarten Vos is jarenlang werkzaam geweest als consulent drama in het basisonderwijs en als preventie werker in de Geestelijke Gezondheidszorg in Amsterdam.Thema’s waar hij mee bekend is : Sociale Vaardigheden, depressie en angst bij kinderen en Jongeren, Sociaal- Emotionele vorming in het onderwijs, Kinderen van Ouders met Psychiatrische problemen, opvoedingsondersteuning , drama. Maarten heeft verschillende methoden ontwikkeld zoals Beter Omgaan met Jezelf en de Ander ( basisonderwijs ) , Beter Omgaan met Pubers ( oudercursus ), Ik kon mijn adem niet ademen ( Omgaan met emoties in Het basisonderwijs ) Uitstekend Goed ( Omgaan met sociale Vaardigheden in het basisonderwijs.

www.lachcoachamsterdam.nl

www.lachclubamsterdam.nl

i.c. verpleegkundigen bij een lezing van Maarten Vos over lachen en veiligheid, georganiseerd door Jeroen Bosch ziekenhuis.

Reserveren

Wacht niet te lang als je zeker wilt zijn van een plekje. Reserveren kan door te mailen naar:  studiojpwijkaanzee@gmail.com Noem je mailbericht: Lachyoga 7 januari én zet er in met hoeveel personen je komt.

 

Programma zondag 7 januari

11:00 Zandwandeling in de duinen achter het kerkje (optionele aanrader)
11:20 Inloop
11:30: Powerpoint presentatie over lachyoga
12:15: Koffie,thee, zelfgebakken lekkers en ontmoeting
12:45: Lachyoga sessie
13:30 Einde

Toegang:  vrijwillige bijdrage.

Endorfinesysteem

Endorfine vervult een centrale rol in de immuunmodulatie, vruchtbaarheid,thermoregulatie,
darmperistaltiek, zichtvermogen,anti-aging en het opruimen van superoxides. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller, maagzuurremmer, bloeddrukverlager en antidepressivum.

Endorfine is het snelst werkende antistresshormoon. Het legt in minder dan 10 seconden de stresshormonen stil, in tegenstelling tot cortisol die hier 30 tot 60 minuten over doet. Endorfine is betrokken bijmeerdere herstelfuncties. Het werkt onder meer als een neurotrofine, een stof die de overleving, het herstel en de functie vanneuronen moduleert. Endorfine beschermt
de huid tegen zonnestralen, herstelt het DNA en zorgt voor de wondheling. Zo
zorgt endorfine bij salamanders dat hun staart weer aangroeit na verlies.

Endorfine  speelt een belangrijke rol in socialisatie, leerprocessen en zingeving van het leven. Mensen met een verminderde endorfinegevoeligheid ervaren vaak dat ze iets tekortkomen in het leven. Dit gevoel compenseren ze bijvoorbeeld door meer te eten, harder te werken of drugs te gebruiken. Zo hopen ze het ‘lege’ gevoel te verzachten.

Het endorfinesysteem is een netwerk van verschillende receptoren waarop zich morfineachtige stoffen (opioïden) hechten. Deze opioïden kunnen van lichaamseigen (bv. endorfine) of lichaamsvreemde (bv. exorfinen uit voeding) oorsprong zijn. De endorfinereceptoren bevinden zich in het hele lichaam. De grootste concentraties zijn te vinden in de hersenen, de huid, het maag-darmkanaal, de lymfocyten het beenmerg en het ruggenmerg.

Meer info over dit onderwerp: http://exendo.be/wp-content/uploads/2013/07/Endorfine-Deel-1.pdf

Quotes

‘Wat een bedrog eigenlijk: de mensen laten lachen om de waarheid.’
Fons Jansen, Nederlands cabaretier 1925- 1991

‘Wie niet kan lachen met ernstige dingen is geen serieus mens.’
Fernand Auwera Vlaams schrijver 1929-

“De kortste afstand tussen twee mensen is een glimlach.” – Victor Borge Deens/Amerikaanse musicus en artiest 1909-2000

“Vrede begint met een glimlach.” – Moeder Theresa 1910-1997

‘Lachen is beweging, – de meeste mensen missen de innerlijke vrijheid, de royaliteit en de durf om te lachen waar dit niet duidelijk voorgeschreven is.’
Simon Vestdijk Nederlands schrijver 1898-1971